Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Så blir På spåret efter förändringen

Uppdaterad
Publicerad

Två helt nya program av På spåret ska spelas in under veckan för att ersätta de program som den kände skoldebattören och opinionsbildaren Hamid Zafar medverkade i och som nu tagits bort.

– Det har varit en intensiv fredag och helg för att lösa det här. Nu har vi bestämt att återvändarna Thomas Nordegren och Louise Epstein ska komma in och möta de två lag som tävlade mot Hamid Zafar och Frida Boisen, säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg.

Det var i förra veckan som DN avslöjade att den kände skoldebattören, opinionsbildaren och tidigare rektorn för Sjumilaskolan Hamid Zafar under flera år skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella på nätet. Efter det beslutade ledningen för På spåret att de två avsnitt som han medverkat i utgår. Han tävlade tillsammans med Frida Boisen.

Spelar in nya program

Nu har det alltså beslutats att hans lag kommer att ersättas med återvändarna Thomas Nordegren och Louise Epstein. De kommer att möta samma grupper, nämligen Sanna Lundell och Plura Jonsson och laget Farah Abadi och Johan Glans.

– De har vänligt nog gått med på att spela om sina matcher så det blir nu att spela in två helt nya program med de här två lagen, säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg.

Hittills har alltså varken semifinaler, andra chansen eller finalerna spelats in. Dagens besked innebär alltså att paret som vann det ursprungliga gruppspelet, där Frida Boisen och Hamid Zafar var med, nu riskerar att inte gå vidare.

Men vad tycker till exempel Frida Boisen om det här, som tävlade i samma lag som Hamid Zafar?

– Att det blev så här är ledsamt på många sätt. Men, alla inblandade har varit tillmötesgående och även om det är tråkigt för Frida Boisen så har hon också varit tillmötesgående och förstår läget.

Enligt Christina Hill är det här den bästa lösningen, framför allt för TV-tittarna.

– Nu blir det en hel säsong med riktiga matcher hela vägen.

Så här förklarade Hamid Zafar orsaken till hatet – som ledde till att hans avsnitt ströks:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.