• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Forskare Carina Mallard på Göteborgs universitet har deltagit i studien som lett fram till en kylbehandling för bebisar. Foto: SVT

Djurförsök på möss och får har hjälpt bebisar med syrebrist

Publicerad

Genom att utsätta musungar och lamm för syrebrist och studera hur hjärnan påverkas har en behandlingsmetod tagits fram som minskar risken att bebisar drabbas av cp-skador.
– Tidigare fanns det ingen möjlighet att minska hjärnskadan, säger överläkaren Henrik Hagberg på Östra Sjukhuset.

Cirka 100-200 nyfödda barn kylbehandlas varje år i Sverige efter att de drabbats av akut hjärnpåverkan på grund av syrebrist. Bebisen läggs på en kylbädd och kroppstemperaturen sänks cirka tre grader i tre dygn. 

– Djurförsöken har visat att kylbehandling sänker metabola hastigheten i hjärnan vilket gör hjärnan mindre sårbar, man minskar också inflammationen i hjärnan på detta sätt, säger Henrik Hagberg som är förlossningsöverläkare på Östra sjukhuset. 

”Blir likt en svår förlossning”

Göteborgs universitet har varit delaktiga i djurförsök i studien som lett fram till metoden som i dag används framgångsrikt. Främst har man använt och studerat musungars hjärnor, men även råttor, grisar och dräktiga tackor har varit försöksdjur i studien.

– Då minskar man blodflöde i navelsträngen till fostret under några minuter och då blir det väldigt likt en svår förlossning hos ett nyfött barn, säger forskaren Carina Mallard på Göteborgs universitet. 

En viktig upptäckt som gjordes med hjälp av djurförsöken var att visa att hjärnskadan utvecklas först en tid efter det att själva syrebristen uppstått. Behandlingsmetoden med kylbädden har sedan prövats på flera olika djurslag.

Henrik Hagberg, förlossningsöverläkare på Östra sjukhuset.

– I det här projekten har djurförsök varit oerhört viktiga och nödvändiga för att man ska våga gå vidare och kylbehandla barn som är väldigt sårbara. 

Risken för cp-skada minskar

I kliniska studier där man efter sex till sju år följt upp barnen som behandlats med metoden har man sett att risken att utveckla en hjärnskada, som till exempel en cp-skada, har minskat med från 40 procent till 23 procent. Metoden har tagit 20 år att utveckla och nu pågår fortsatt forskning med djurförsök för att hitta fram till en tilläggsmetod som man hoppas ska kunna hjälpa än fler bebisar.

– Vi kan rädda 1 av 6 från att dö eller utveckla en allvarlig hjärnskada, men vi är inte nöjda där, säger Henrik Hagberg förlossningsöverläkare på Östra sjukhuset.

Starta klippet ovan för att höra forskaren Carina Mallard beskriva hur försöken på musungar och fårfoster gått till.

SVT rapporterade · Vad undrar du när det gäller djurförsök?

08.20
Vilka Djurarter är mest medveten om att ni gör experiment med dom?
08.20
Hej!
Ni säger att svenska folket är för djurförsök, då har man väl frågat folk i branschen? Alla jag har hört o pratat med, fördömer det. Det såg man på namninsamlingen ang hundarna tex. Sedan undrar jag; hur kan man som människa plåga djur o kallblodigt avliva dem efteråt?
08.20
Hej!
Gbg:s universitet, förklarar varför man måste göra försök på hundar o katter. Väldig vag o dålig förklaring, den sa ingenting; man anser??????
Hej Kerstin! Tack för dina synpunkter på vår rapportering. Kanske har du redan läst Göteborgs universitets svar - om inte - här är länken till hur de förklarar försöken på hund och katt. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/gu-forklarar-forsoken-pa-hund-och-katt
 
Med vänlig hälsning, Rebecca Nyström, reporter
08.53
Djurförsöks visar att våra forskare är begränsad i fantasin stoppa alla djur-
försök.Andvänd nanoteknologin där
finnes alla svar.
09.28
Väljer man att göra försök på djur istället för på annat sätt bara för att det är billigare snabbare och enklare? Det skulle ej förvåna mej, människan är en särart som medvetet skapar lidande.
10.31
Hej
De 6 st labradorerna som ni använde i försöket med tand inplantat kom ifrån Norge var det ett sätt att försöka mörka att ni använde hundar och som dessutom skulle avlivas efter försöket?Å när man läser journalerna efter detta försök så är inte jag övertygad att avlivningen gått rätt till?
11.03
Jag tycker att vi inte ska göra det på något djur för alla har et liv även djur
11.10
Den alltid stora frågan är hur pass tillförlitliga djurförsök är egentligen ? Om läkemedel, implantat etc. ska vara för människa, då borde väl rimligtvis försök utföras och testas på frivilliga människor, eller på framodlat biomateral (celler, inte djur) ? Implantatförsöket på labradorerna dömdes ut även av andra forskare, ändå genomfördes de. Hur kan det få vara så?
11.54
Det ska inte vara tillåtet, det är 2019, hitta ett annat sätt! Tandimplantat t.ex. kan enkelt försökas på frivilliga människor.
11.54
Jag undrar hur man kan ta sig rätten att genomföra plågsamma experiment på intelligenta, kännande varelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer