I klippet ovan berättar Sara-Linnéa Östervall om hur du ser att parksliden är bra att plocka för att äta. Foto: SVT

Så kan du äta parkslide: ”Har gjort saft, sylt och paj”

Uppdaterad
Publicerad

När första delen av den invasiva växten parkslide dyker upp i maj går den att äta.

– Alla recept med rabarber i sig går att byta ut mot parkslide, säger Sara-Linnéa Östervall som är vd på Rehnströmska trädgården i Göteborg.

– Jag har gjort saft, sylt och paj. Vår kompis bryggde öl på parkslide och tyckte det blev jättegott. Vi har också sålt det till restauranger som använt det istället för citron, säger Sara-Linnéa Östervall.

Viktigt att den hanteras rätt

Det är dock viktigt att växten hanteras rätt menar Sara-Linnéa Östervall, att alla restdelar läggs direkt i soppåse och går till brännbart, och den skall enbart plockas där den redan finns. Det är även viktigt att veta hur parksliden skall se ut när man skall ta den för att den skall smaka gott. 

Mardrömsväxten parkslide

I klippet ovan berättar Sara-Linnéa Östervall om hur du ser att parksliden är bra att plocka för att äta.

Recept på Parksliderutor

6 dl vetemjöl

2 dl socker

2 tsk bakpulver

200 g smör

Hacka ihop och ta undan 1/3 av degen. Återstående 2/3 blandas med 2 ägg och läggs underst i en smord pajform.

Skölj, skala och dela 400 g parkslide-stjälkar i mindre bitar. Lägg på pajbotten.

Den sista 1/3 deg blandas med:

1 dl farinsocker

Strösslas överst i formen. Grädda 30 min i 200 grader. Skär i rutor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet