Så här kan ett falskt mejl se ut. Foto: Skärmdump från Paypal

Så känner du igen en PayPal-bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Många av er som tipsat Blocketbluffarna har råkat ut för falska PayPal-konton. Så här vet du om du kan lita på den potentiella köparen eller inte.

PayPal är en betalningstjänst på nätet som går ut på att man sätter in pengar på ett konto som mottagaren sedan kan få ut. Man behöver därmed inte avslöja bankkontonummer eller uppge betalkortsnummer.

Många tips som kommit in till Blocketbluffarna handlar om falska PayPal-konton. Det var på det sättet Lovisa van der Schoot blev av med sin Célineväska värd 6.000 kronor.

Blocketbluffarna

Lät sig inte luras

Så här skriver Göran: ”Jag sålde för ett tag sedan min motorcykel på Blocket och blev kontaktad via sms av en tysk kvinna som skrev på fantastiskt dålig svenska. Jag förstod omedelbart att det var en bluff men jag spelade dum och låtsades följa hennes instruktioner. Bluffen går ut på att köparen skickar ett falskt email som säger att säljaren har erhållit den överenskomna köpesumman till dennes PayPal-konto och därefter ombeds säljaren att överföra pengar till ”transportfirman”. Säljaren gör det och så förlorar han i detta fall 7.500 kronor.”

Gör så här

PayPal verkar själva väldigt medvetna om att detta är ett problem. På sin hemsida visar de exempel på hur falska mejl kan se ut och ger de här tipsen för att känna igen ett falskt mejl.

  • Avsändarens adress är inte en PayPal-adress.
  • Mejlet innehåller inte ditt för- och efternamn.
  • Du känner inte igen den beskrivna betalningen.
  • Avsändaren pressar dig att agera snabbt.

Och så här känner du igen en falsk köpare, enligt PayPals hemsida:

  • Du får ett falskt PayPal-kvitto.
  • Köparen hävdar att han eller hon fört över för mycket pengar.
  • Köparen vill att du ska betala budfirman åt dem.
  • Köparen ber dig överföra pengar via Western Union eller någon annan finansiell institution.
  • Du får ett mejl om att pengarna släpps till dig när du kan bevisa att du skickat varan.

LÄS MER: Så här svarar Mårten Barkman, vd för PayPals svenska filial.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet