Hör Mazen Hevaoui berätta om hur det gått för verksamheten sedan den nya tobakslagen började gälla i klippet ovan. Foto: SVT

Mazen har förlorat mer än hälften av dagskassan efter den nya tobakslagen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit tre tuffa veckor för Mazen Hevaouis verksamhet sedan den nya tobakslagen trädde i kraft den första juli. Han har halverat sin dagskassa.

– Det är en stor förlust och ett slag för mig som äger verksamheten, säger Mazen Hevaoui.

Sedan den första juli är det förbjudet att röka på uteserveringar utanför restauranger och kaféer. Förbudet innefattar cigaretter, e-cigaretter samt vattenpipor.

”Ingen tobak i vattenpipan”

För Mazen Hevaoui har den nya lagen haft en negativ effekt, han äger ett vattenpipacafé i centrala Göteborg och för honom har det varit tre tuffa veckor sedan den nya lagen började gälla.

– Vid den här tiden förra året hade vi fullt både på uteserveringen och inomhus, nu är det knappt någon här och de som kommer går iväg så fort de får veta att man inte får röka utomhus, säger han.

Kan du förstå varför det är viktigt med den nya tobakslagen?

– Ja, den är jättebra när det gäller tobak. Men vi serverar inga tobaksprodukter här utan vi har mineralstenar. Sen att man förbjuder allt som har med rök att göra är ett slag för oss, så det är lite tråkigt faktiskt.

”Man tappar lusten”

Mazen Hevaoui berättar att de tidigare var åtta anställda på caféet men sedan den nya lagen började gälla har han fått dra ner på antalet anställda.

– Successivt måste man ju be folk sluta, jag kommer inte kunna ha åtta personer och tre personer har redan fått gå sedan den första juli, säger han och fortsätter.

– Har man haft en bra verksamhet som rullat på ordentligt och som sedan med den nya lagen sjunkit, det gör att man tappar lusten.

Men Mazen är ännu inte beredd på att lägga ned verksamheten.

– Jag har min kundkrets och de vill ha vattenpipa och då har vi vårt lilla rökrum, säger han.

Hör Mazen Hevaoui berätta om hur det gått för verksamheten sedan den nya tobakslagen började gälla i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.