Så påverkades djurlivet av sommarvärmen – SVT:s Rebecca Nyström förklarar. Foto: SVT

Så påverkades djuren av rekordsommaren

Uppdaterad
Publicerad

Isvindar, blötsnö och gråmulna skyar. Vi är mitt uppe i mörkaste vintern och visst är det lätt att drömma sig tillbaka till den nästan overkligt varma rekordsommaren 2018?

Ni minns hur det var. Dag efter dag, vecka efter vecka där shorts, linne och sandaler var fullt tillräckligt att klä sig i från morgon till kväll. I större delen av Götaland och Svealand var det den varmaste sommaren som uppmätts, enligt SMHI. Det var även en av de tio soligaste somrarna som registrerats.

Vissa mådde gott – andra led

Men värmen och torkan orsakade ju också en del problem. Naturen påverkades av till exempel ett stort antal skogsbränder och låga vattennivåer.

Vissa djurarter, som till exempel maneter och vissa typer av fästingar verkade trivas i värmen. Men andra djur, till exempel kossor och laxar, hade det tufft under sommaren 2018.

Starta klippet ovan för att höra om hur rekordsommaren påverkade djurriket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.