Se Peter Heddelin, rektor, förklara och eleverna reagera på beslutet att införa munskyddskrav på Amerikanska gymnasiet i klippet ovan. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Elever om munskyddskrav: ”Bättre med det säkra före det osäkra”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kom beskedet att Amerikanska gymnasiet i Göteborg införde munskyddskrav. Rektorn ser beslutet som en säkerhetsåtgärd, samtidigt som eleverna är positiva till beslutet.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten aktivt valt att inte rekommendera munskydd då man menar att det kan leda till att människor blir sämre på att hålla avstånd. Trots det införde Amerikanska gymnasiet munskyddskrav förra veckan.

– Vi införde kravet dels som en säkerhetsåtgärd och dels för att sända en signal. I många andra länder ser man annorlunda på munskydd än man gör i Sverige och i vårt fall har vi upplevt att fler är noga med att hålla avstånd än innan vi införde munskyddskravet, säger Peter Heddelin, rektor Amerikanska gymnasiet.

Elias Karlsson, som är en av eleverna som smittats av corona, tycker munskyddskravet är postiv.

– Det är inte alls så jobbigt att ha på sig munskyddet som jag trodde. Så det är bättre att ta det säkra före det osäkra, säger han.

Thelma Bengtsson, som också pluggar på Amerikanska gymnasiet, håller med Elias om att det inte är så jobbigt att ha på sig munskydd som hon trodde.

– Jag tycker det är bättre att ha munskydd än att ha ingenting alls, säger hon.

Se Peter Heddelin förklara och eleverna reagera på beslutet att införa munskyddskrav på Amerikanska gymnasiet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.