Trafikomläggningarna kommer att påverka såväl bilister som de som reser kollektivt. Foto: TT

Så blir trafiken i Göteborg under året

Uppdaterad
Publicerad

Götatunneln enkelriktas, ett nytt resecentrum öppnas vid Åkareplatsen och tillfälliga avstängningar av tåg- och spårvagnstrafik planeras. Nu uppmanas göteborgsresenärerna att hålla sig uppdaterade på trafikförändringarna under året.

Magnus Vennersten, kommunikationsansvarig på Trafik Göteborg, varnar trafikanter för att köra samma rutt av gammal vana.

– Det viktigaste är att inte sätta på autopiloten, utan att försöka informera sig. Från vecka till vecka och ibland från dag till dag. Det gäller även cyklister och den som reser med kollektivtrafik, säger han.

Göteborg

Götatunneln enkelriktad från juni

Under den närmsta tiden kommer flera ombyggnationer att påverka trafiken i Göteborg. Rusningstrafiken genom staden väntas bli värre och Trafikverket uppmanar den som har möjlighet att cykla eller resa kollektivt att göra det. Ett par förändringar väntas ha särskilt stor påverkan på trafiken.

– Från den sista veckan i juni blir Götatunneln enkelriktad, mot Järntorget, eftersom bygget av västlänken kräver att tunneln förstärks. Trafiken i riktning mot Lilla Bommen kommer att behöva gå ovan jord medan arbetet pågår. Detta beräknas ta ungefär ett halvår.

Nytt resecentrum

– Ett nytt resecentrum på Åkareplatsen ska vara färdigt den 18 juni. En del av trafiken som i nuläget går via Nils-Ericsonterminalen flyttas hit, vilket avlastar Nordstan och centralenområdet. Under sommaren byggs en gång- och cykelbana längs Hotell Posts sida mot centralstationen.

– Spårvagnshållplatserna vid Svingeln flyttas under sommaren till det nya, östliga läge där busshållplatserna står idag. Trafiken kommer att behöva stängas under vissa perioder. Projektet ska vara färdigt våren 2019.

På trafikgoteborg.se och trafiken.nu går det att följa förändringarna i staden löpande. Det går även att prenumerera på ett veckobrev och få regelbundna uppdateringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet