Elin Hansson, vårdcentralchef Närhälsan Lysekil. Foto: Richard Veldre, Johan Nilsson/TT

Drive through-vaccinering planeras i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

I januari ska de första vaccinsprutorna mot covid-19 levereras till vårdcentralerna runt om i regionen. Men hur massvaccineringen ska gå till är osäkert. I Lysekil letar man passande lokal och planerar bland annat för drive through-vaccinering.

– Hade du sagt detta för ett år sedan hade jag sagt att det inte gått, säger vårdcentralchefen Elin Hansson.

Vaccinet mot covid-19 kommer att levereras och distribueras i olika omgångar. I den första fasen kommer de allra äldsta och sköraste att prioriteras, sedan kommer samhällsviktiga personer att få sprutan och framåt sommaren kommer den stora allmänheten kunna ta del av vaccinet.

Annat än med svininfluensan

För vården är massvaccineringen en helt ny situation. Inte bara för att antalet människor som ska få två doser är så stort, men också för att det i sin tur ställer höga krav på logistik och utrymme för att förhindra smittspridning.

Coronaviruset i Västsverige

– När jag arbetade med svininfluensan stod patienterna packade i väntrummet, berättar vårdcentralchefen i Lysekil, Elin Hansson.

Skydda personalen

Men massvaccineringen ska också genomföras mitt i vintern – ytterligare en sak att ta hänsyn till när det gäller personalen.

– Det går till exempel inte att vara i en kall industrilokal utan vi letar efter en lokal dit man kan ta sig med bil och som fungerar för personalen, säger Elin Hansson.

Ett av ställena vården tittar på är Bilprovningen i Lysekil, här planeras för en typ av drive through-vaccinering.

I klippet ovan ser du hur man förbereder sig för drive through-vaccinering i Lysekil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet