Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ska Borås nå målet i koldioxidbudgeten Foto: SVT/TT

Så ska Borås nå målet i koldioxidbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Borås ska minska koldioxidutsläppen med 16 procent årligen. Men för att nå målet krävs fler och effektivare åtgärder, enligt en ny rapport. Bland annat föreslås en satsning på laddstolpar för elfordon åt hemtjänsten.

I december antog Borås Stad sin koldioxidbudget. Enligt budgeten ska utsläppen minska kraftigt. I 20 års tid ska koldioxidutsläppen minska med 16 procent varje år. Det innebär en halvering av utsläppen på fyra år.

SVT har tagit del av den första rapporten från tjänstemännen om hur arbetet går. Där framförs krav på fler och effektivare åtgärder för att utsläppen ska minska enligt koldioxidbudgeten.

Tom Andersson (MP)

– Jag tycker att det är bra att man kommer med ganska skarpa förslag på vad det är som behöver göras, säger Tom Andersson (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat i Borås Stad.

Hur realistiskt är det att ni ska nå det här målet?

– Det kommer inte vara en lätt resa. Det visste vi från början. Det är vår förhoppning och vårt mål att vi ska klara det här. Det kommer att bli svårt.

Åtta åtgärder föreslås

I rapporten förslås totalt åtta åtgärder för nästa år. Bland annat föreslås ett finansieringsstöd för klimatinsatser, att stötta distansarbete för att minska kommunens klimatpåverkan från resor, samt att minska klimatpåverkan från engångsartiklar inom vård- och omsorg.

Målet om att minska utsläppen gäller inte bara Borås Stad utan även kommunens invånare. Enligt rapporten så orsakar boråsarnas konsumtion av varor, tjänster och livsmedel stor klimatpåverkan. För att nå ut med kunskap kring hållbara livsstilar pågår under hösten en förstudie för en möjlig kommunikationsplattform.

Nästa år räknar tjänstemännen med att kunna presentera en mer utförlig rapport för hur Borås Stad klarar att leva upp till målet i koldioxidbudgeten.

Hör mer om arbetet med koldioxidbudgeten och förslaget om elsatsningen för hemtjänsten i klippet ovan.

En koldioxidbudget beskriver den totala mängden koldioxid eller växthusgaser som jordens befolkning kan släppa ut innan det leder till en global uppvärmning över en viss gräns.

Det har bland annat Borås stad brutit ner på kommunnivå för att se hur mycket utsläpp som kommunen totalt kan släppa ut.

I budgeten går det att förutom utsläppsminskning även jobba med åtgärder som minskar koldioxidhalten i atmosfären, till exempel genom att plantera träd.

Källa: Borås stad och Uppsala universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer