Arkivbilder. Foto: TT

Så slår tjuvarna till under jultiden

Uppdaterad
Publicerad

I skydd av decembermörkret agerar inbrottstjuvarna. Därför bör man förbereda sig noga innan man åker till jobbet eller trevliga julmiddagar.

– Du vet aldrig någonsin när tjuven slår till, Håkan Löwberg, inspektör brottsförebyggande på polisen.

Inbrotten brukar öka i jultider och det beror troligtvis på att december är årets mörkaste månad och folk tenderar att lämna sina bostäder nedsläckta och öde. Tjuven kan i skydd av mörkret röra sig ganska fritt utan att bli upptäckt.

– Skymningen kommer tidigt och det är fortfarande mörkt på morgonen när folk åker till jobbet. Har man då lämnat bostaden nedsläckt ger det en tydlig signal om att ingen är hemma.

I förra veckan skedde 28 inbrott i centrala Göteborg, fyra i villa, elva i lägenhet, och tretton i källare och vindsförråd. Det är en ganska rejäl ökning jämfört med veckorna före, enligt Håkan Löwberg.

– Bilinbrotten ökar också markant. Många handlar i butik och parkerar på smågator runt centrum. Om då bilen är full med julklappar är det enkelt för en tjuv att krossa en ruta och ta alla paket. Man ska inte parkera undanskymt.

När det gäller bostäder hittar tjuvarna ständigt på nya knep för att undersöka om någon är hemma. Vanligt är att placera ett föremål på uppfart eller vid ytterdörr och om föremålet inte försvunnit efter en tid är det fritt fram.

– De kan ha lagt en tändssticka i dörrspringan eller ett litet papper i brevinkastet. Det finns olika sätt att markera för rekande tjuvar. Men många snokar bara runt och slår till där möjlighet finns.

Väljer sitt stöldgods

Den nya generationens tjuvar går snabbt in, snabbt ut. De tar värdefulla saker som är lätta att stoppa på sig och lätta att avyttra, särskilt smycken, dyrbara klockor, mobiltelefoner, läsplattor, kontanter.

– De genomsöker bostaden snabbt efter små hanterliga saker som är värdefulla. De vill inte stjäla stora föremål som tar plats och väcker uppmärksamhet.

Om man bor på bottenvåning bör man inte lägga läsplattor och andra värdesaker synligt framme. Det kan trigga tjuven som fått syn på föremålen genom ett fönster. Helst ska kan man gömma undan allt dyrbart – på rätt plats.

– Tjuvarna är proffsiga, de kan det här och vet var folk brukar förvara sina värdesaker. Då måste man sätta sig in i deras tänkande. Var skulle du själv leta efter smycken? Jo, i badrumskåpet och då bör man inte ha dem just där utan hitta en annan mycket ovanligare och säkrare plats.

Det bästa man kan göra för att undvika inbrott är att etablera goda relationer med grannar och inleda något slags grannsamverkan. Det finns knappt någon bättre säkerhet än grannar som håller koll tillsammans.

– Tjuvar vill arbeta ostört och då är det bra att störa och fråga vad de har för ärende på platsen. Nyfikna grannar är bra. Särskilt tacksamt kan det vara med folk som rastar hund. De brukar lägga märke till olika saker, exempelvis en bil som kör sakta förbi och ser ut att spana.

Tipset: Var uppfinningsrik

Om man inte skulle känna sina grannar finns det en rad tekniska lösningar. Man kan med hjälp av appar i mobiltelefonen tända lampor och tv-apparater i bostaden på oregelbundna tider.

– Det är viktigt att man tror att någon är hemma och då får man vara uppfinningsrik och tänka till hur man kan göra det på bästa sätt.

Den som är särskilt rädd om sina värdesaker kan ta kontakt med Stöldskyddsföreningen och få hjälp med märkning. Då blir det enklare för polisen att spåra godset.

– Viktigt är också att folk lägger märke till tidpunkter och signalement. Ålder, längd, registreringsnummer på bil. Alla uppgifter är det bra om vi får reda på för då ökar sannolikheten att tjuvarna åker fast, säger Håkan Löwberg.

Så skyddar du dig

• Meddela dina grannar om när du inte är hemma.

• Be någon ta hand om din post.

• Skapa ljus inomhus, be någon granne tända lampor vid olika tidpunkter.

• Skapa ljud inne, gärna med radion.

• Skriv inte att du är bortrest på Facebook, Twitter eller din blogg.

• Be grannar parkera på din uppfart ibland.

• Be någon – beroende på väderlek – sopa löv eller skotta snö vid huset.

• Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid entré- och altandörrar.

• Förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus så en tjuv inte kan använda dem för att göra inbrott.

• Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta fönster i ditt eller en grannes hus.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.