Västra Götalandsregionen tjänade 600 miljoner på coronatestningen: ”Ersatte oss generöst”

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av statliga bidrag blev överskottet från PCR-provtagningen i regionen över 600 miljoner. Som jämförelse är det mer än vad hela förlossningsvården på Sahlgrenska sjukhuset kostar på ett år.  

– Staten ersatte oss generöst, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Totalt uppgick Västra Götalandsregionens kostnader för PCR-prover för Corona till 2,6 miljarder under 2020 och 2021. Samtidigt fick man 3,3 miljarder i statsbidrag för testningen. Regionen gör alltså ett överskott på mer än 600 miljoner kronor.  

– Staten ersatte oss generöst, men det visste vi inte i starten. Då var vi beredda att gå med underskott, vi politiker öppnade portarna till pengarna och sade bara kör, berättar regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) för SVT Nyheter Väst.   

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Enligt honom, och även politiska meningsmotståndare som SVT talat med, var det aldrig diskussion om vad testningen skulle kosta Västra Götalandsregionen. Det viktiga var att komma igång tidigt. 

Var beredda med fem miljarder

– Vi kollade och såg att fem-sex miljarder klarar vi att fånga upp med vår egen buffert.

Överskottet motsvarar en procent av regionens totala budget på 60 miljarder. Det har enligt regionens presstjänst använts till andra covidrelaterade merkostnader. Och enligt Johnny Magnusson har pandemin kostat – om inte ekonomiskt – så i alla fall personalmässigt.   

– Vi står med en personal som är fullkomligt tröttkörd, speciellt när det gäller intensivvården. Personal som vi verkligen behöver för att korta köerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet