Sahlgrenska brottas med överbeläggningar och patienter i korridorerna på avdelning 357. Bilden är dock en arkivbild. Foto: TT

Chef vid Östra sjukhuset anmäls till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet anmäler ledningen vid Sahlgrenska Östra sjukhuset till Arbetsmiljöverket. Orsaken är långvariga överbeläggningar vilket enligt fackförbunden ska ha lett till en ohållbar situation på en avdelning för hjärtsjuka.

Det är andra anmälan på drygt ett år om situationen på samma avdelning, avdelning 357. Enligt den senaste anmälan till Arbetsmiljöverket, som gjordes alldeles nyligen, är överbeläggningarna nu ännu värre än för ett år sedan. Trots att ledningen förra gången lovade ett antal åtgärder.

”Den höga arbetsbelastningen till följd av ständiga överbeläggningar och undermålig vårdmiljö tillåts fortgå månad efter månad i åratal” skriver fackförbunden bland annat.

Vidare menar man att personalen upplever uppgivenhet, maktlöshet, sömnsvårigheter och etisk stress”. Det ska leda till att anställda gråter, både hemma och på arbetet. Patienter sägs vårdas i korridorer och både patienterna och deras anhöriga är arga, ledsna och frustrerade.

”Finns inte tillräckligt med sjuksköterskor”

Situationen i korridorerna beskrivs som så rörig att det finns risk att patienter och personal snubblar på grund av allt material som dessutom sägs hota brandsäkerheten som innebär fria passager.

Som åtgärd kräver fackförbunden bland annat att ledningen öppnar fler vårdplatser.

I ett svar till anmälan skriver ledningen att man ”inte omgående kan öppna fler vårdplatser då vi inte har de sjuksköterskor som skulle behövas”.

Man beskriver också en rad åtgärder som redan genomförts, som att man anställt vårdbiträden som avlastar sjuksköterskorna samt att man har infört en akutläkarlinje under vissa tider vilket ska ha bidragit till att färre behöver läggas in.

”Finns hopp och förändring”

Verksamhetschef för avdelningen, Maria Taranger, menar att hon inte kunnat göra på annat sätt.

– Det är absolut inte bra att ha patienter i korridorer med skärmväggar, men jag kan för mitt liv inte se hur jag hade kunnat göra annorlunda. Jag kan inte låta folk ligga på gatan, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Visserligen öppnades i januari 7 nya vårdplatser på en annan avdelning och 12 mars öppnades 5 vårdplatser i anslutning till Akutmottagningen, men hon konstaterar att dessa åtgärder har inte varit tillräckliga.

Enligt Taranger är just avdelning 357 den som är bäst bemannad, men hon tror att lokalerna är en del av problemet.

– Det är bara en avdelning som gått vidare med anmälan och jag tror det beror på att det är skillnader på lokaler, just 357:an är trång och svår att arbeta i.

Men hon är övertygad om att arbetsmiljön på avdelningen kommer att förbättras efter sommaren.

– Till hösten kommer fler vårdplatser på andra avdelningar att öppnas och vi planerar för en omorganisation på avdelning 357 med bland annat sex stycken dagvårdsplatser, säger Maria Taranger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.