Skrubbskäddan är något av en raritet i Vänern. Foto: Daan van der Blom

Saltvattenfisk tog sig till Vänern

Uppdaterad
Publicerad

En fiskare i Vänern fick oväntad fångst i näten. En ovanlig saltvattenfisk visade ha tagit sig till sötare vatten.

– Det är jätteovanligt, säger Daan van der Blom, museibiolog på Vänermuseet där fisken nu kan beskådas.

Något av en fiskesensation har utspelat sig i Lidköping de senaste veckorna, vilket Nya Lidköpings-tidningen var först med att rapportera om. En skrubbskädda har nämligen tagit sig hela vägen till Vänern. Något som inte händer varje dag.

– Det är visserligen en vanlig fisk längst kusten och i Östersjön, men att den tar sig hela vägen till Vänern har inte dokumenterats så ofta. Jag vet att det till exempel fångades en utanför Kristinehamn på 1970-talet, säger Daan van der Blom.

Lidköping

”Kommer nog att trivas”

Saltvattenfisken fångades av fritidsfiskare i Kinneviken för tre veckor sedan. Daan van der Blom beskriver den som 32 centimeter lång och i 5–8-årsåldern.

– I den åldern brukar de vilja ta sig tillbaka till havet för att leka, men nu får den husera hos oss på akvariet här på Vänermuseet. Den verkar må bra och har fått lite räkor och mask att äta, så den kommer nog att trivas, säger han.

Misstänkt fripassagerare

Troligtvis har fisken kommit till Vänern genom ett fartygs barlastvatten. Den kan även har tagit sig under slussardörrarna i Trollhättan. Daan van der Blom berättar att han varit i kontakt med Sjöfartsmuseets akvarium i Göteborg som visat intresse för fyndet.

– Han talade med akvarieansvarige där och han sa att det skulle vara intressant att se om skäddor i Vänern skiljer sig genetiskt från de i Östersjön eller längs västkusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lidköping

Mer i ämnet