– Jag tjänar nästan på kronan hälften än vad jag gjorde när jag jobbade i Stockholm, säger Anders Sandén. Foto: SVT

Sandén själv berättar om rekryteringen: “Högt krav på tempo” 

Uppdaterad
Publicerad

Anders Sandén, ny kommunchef i Åmål, tycker att rekryteringsföretaget gjorde en gedigen insats. Han blev själv intervjuad vid två tillfällen. Fast det var viktigt att det gick snabbt.
– Jag var väldigt angelägen om att det skulle gå fort, det var jag tydlig med, säger Anders Sandén. 

Anders Sandén berättar att han träffade företrädare från rekryteringsföretaget Tarasso vid två tillfällen våren 2019. Först intervju och tester i Trollhättan och sedan intervju och tester i Göteborg.  

– Det här var den mest gedigna process jag varit med om, säger han.  

Anders Sandén skrev sin ansökan till tjänsten 6 mars. En vecka senare är Tarassos process klar och kommunen skickar ut kallelse till sina företrädare för att intervjua slutkandidaten Sandén. 

Det gick väldigt fort? 

– Jag var väldigt angelägen om att det skulle gå fort, det var jag tydlig med till Tarasso. Jag hade i praktiken köpt en ICA-lanthandel, som har sagt upp personal. Jag kan inte ha en utdragen process. Det hade jag ganska högt krav på, tempo i processen, säger Anders Sandén.

Kandidaten presenteras

Företaget Tarasso presenterade sitt resultat och slutkandidaten Anders Sandén vid ett möte med enbart kommunstyrelsens ordförande och personalchefen.  

Ni presenterade bara en kandidat för kommunen? 

– Ja, vi har haft fler framme, men i slutet var det en kandidat, säger Annchen Kull på Tarasso, som inte vill lämna fler kommentarer om processen. 

Kommunen betalade 150 000 kronor till Tarasso för genomförd rekryteringsprocess. 

“Fanns endast en lämplig” 

Björn Skog, kansli- och utredningschef vid Åmåls kommun, skriver i ett mejl till oppositionsledaren Michael Karlsson (M): “I vår överenskommelse så skulle de (Tarasso, reds amn) presentera 1-3 kandidater för oss att gå vidare med, men deras bedömning var att det endast fanns en lämplig.” 

SVT Väst har varit i kontakt med den tidigare tillförordnade kommunchefen, Ida Rådman, som också sökte tjänsten. Hon berättar att hon också intervjuades av Tarasso.  Men de tog henne inte vidare i processen. 

Beslutet fattas 

Den 6 maj skriver Anders Sandén på anställningskontraktet, samma dag som han börjar arbeta. Kommunstyrelsens ordförande signerar också dokumentet. Sandén får en lön på 89 500 kronor i månaden, nästan 20 000 kr mer än hans företrädare Jeanette Lämmel fick i ingångslön (och nästan 15 000 mer än den tidigare tillförordnade kommunchefen Rådman). Han får också en arbetsbefriad uppsägningstid på nio månader och dessutom ett avgångsvederlag på 12 månadslöner.

– Jag tjänar nästan på kronan hälften än vad jag gjorde när jag jobbade i Stockholm, säger Anders Sandén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
S-toppen Michael Karlssons agerande förvånar förvaltningsexperten Jan Turvall. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunavslöjandena i Åmål

Mer i ämnet