Foto: TT/Maja Suslin

Säpo: ”Säkerhetshoten mot Sverige pågår varje dag året om”

Publicerad

Brottsrubriceringen spioneri, som i tisdagens hovrättsdom mot en göteborgare, är ovanlig. Men det betyder inte att företeelsen är ovanlig – bara att den är svår att förebygga, upptäcka och stoppa enligt Säpo.

– Hoten mot Sverige har breddats och fördjupats, säger Gabriel Wernstedt, presstalesperson på Säpo.

Han understryker att spioneri är något som pågår här och nu, och att det är viktigt att skydda sig.

– Vi arbetar dygnet runt med att förhindra och försvåra säkerhetshotande verksamhet mot Sverige, säger Gabriel Wernstedt.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

Spioneri kanske mest förknippas med kalla krigets dagar, men enligt Säpo har den typen av verksamhet snarare ökat under senare år.

– Det handlar både om traditionell underrättelseverksamhet som bedrivits sedan lång tid tillbaka -  att andra stater med hjälp av underrättelseofficerare värvar agenter som inhämtar information för främmande makts räkning – och om andra typer av  säkerhetshotande verksamhet som cyberspionage och påverkansoperationer, säger han.

Ryssland i topp tre

Gabriel Wernstedt, presstalesperson på Säpo. Foto: Säpo

Han nämner särskilt tre länder som extra aktiva när det gäller spioneri i Sverige: Ryssland, Kina och Iran.

Så sent som den första december förstärktes säkerhetsskyddslagstiftningen. Lagen understryker vikten av att verksamheter som är av betydelse för Sverige måste ha fungerande säkerhetsskydd.

– Den största risken när det gäller verksamheter som inte byggt upp ett tillräckligt skydd är att man helt enkelt inte gjort säkerhetsskyddsanalysen: Vad är det som ska skyddas? Mot vad och hur? Det är den grundläggande första biten för att skydda sig, säger Gabriel Wernstedt.

När de frågorna har besvarats kommer andra delar som hur den fysiska säkerheten ser ut med lås och larm, hur personalsäkerheten ser ut och hur bra de tekniska systemen inom informationssäkerheten är.

Under tisdagen fälldes en 47-årig göteborgare i Hovrätten för spioneri mot Volvo Cars och Scania. Hör SVT:s reporter berätta om domen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT SPIONERI I FORDONSINDUSTRIN

Mer i ämnet