Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Satelliten Mats, som till stor del utvecklats och byggts i Göteborg, ska användas för att se hur vågor i atmosfären påverkar jordens klimat. Foto: *foto: MBP/Rymdstyrelsen

Satelliten Mats ska studera hur vågor i atmosfären påverkar jordens klimat

Publicerad

Satelliten Mats, som till stor del utvecklats och byggts i Göteborg, ska användas för att se hur vågor i atmosfären påverkar jordens klimat.
Moln på ungefär 100 kilometers höjd ska studeras i satellitprojektet där bland annat forskare vid Chalmers tekniska högskola ingår.

Mats ska med hjälp av moderna optiska mätmetoder studera olika fenomen i atmosfärens översta lager. Den data som satelliten samlar in är tänkt att fylla en lucka i utforskningen av atmosfären.

Två år i rymden

Det är genom att studera variationer i ljuset som syremolekyler avger vid 100 kilometers höjd som Mats ska undersöka vågor i atmosfären och se vilken inverkan de har på klimatet. Även strukturer i atmosfärens högst belägna moln, så kallade nattlysande moln, ska studeras.

Mats kommer att ta fram de första globala kartorna som visar utbredningsegenskaperna hos de här vågorna i atmosfären.

Tanken är att satelliten ska samla in data under två år och rymdfärden startar i december.

Satelliten Mats:

Visa
  • Vetenskaplig initiativtagare är Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet (MISU) tillsammans med forskare på Institutionerna för rymd- och geovetenskap vid Chalmers tekniska högskola och Rymd- och plasmafysik vid Kungliga Tekniska Högskolan.
  • Satelliten har utvecklats av OHB Sweden i samarbete med ÅAC Microtec medan instrumentet till största delen utvecklats av Omnisys Instrument.

Projektet finansieras av Rymdstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet