Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Politikerna i Borås vill satsa mer pengar på skolan. De är bara inte överens om hur mycket. Foto: SVT/TT

Efter besparingskraven: politikerna i Borås vill satsa miljoner på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat kring skolorna i Borås det senaste året. Vårens besparingskrav väckte stor ilska bland föräldrar. Nu föreslås drygt 21 miljoner kronor extra till grundskolorna. Men enligt oppositionen är det för lite.

Resurserna inom grundskolan i Borås är en fråga som diskuterats flitigt. I våras planerade fyra av fem kommunala skolor besparingsåtgärder för att hålla budgeten.  Totalt saknades 25 miljoner kronor. Men efter stora protester kom sju partier överens om att skjuta till 21 miljoner kronor till grundskolorna i en tilläggsbudget.

I dag presenterades styrets (S, MP, L och C) budget. Och totalt tillförs 77 miljoner kronor till utbildningsdelen. Grundskolan får 21,5 miljoner kronor utöver ram. Men det är för lite tycker oppositionsrådet Annette Carlson (M).

Hör ansvarigt kommunalråd för skolan Anna Svalander (L) och Annette Carlson (M) om hur mycket extra pengar som bör satsas på grundskolan i klippet ovan.

Stark ekonomi

Ulf Olsson (S).

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) menar att Borås har en stark ekonomi.

– Den budget som vi lägger fram är nog den starkaste budget som Borås Stad kunnat lägga fram.

Ni är ett minoritetsstyre. Hur stora bedömer du chanserna för att budgeten kommer gå igenom?

– Vi saknar en röst i fullmäktige för att få igenom den och vår bedömning just nu är att chanserna är mycket goda.

Och vad grundar ni det på?

– Vi kommer att återkomma till det inom kort.

Landsbygdssatsning

Sedan tidigare har några förslag ur budgeten presenterats. Bland annat handlar det om mer pengar till klimat och miljö. Investeringsbudgeten på energi- och miljöåtgärder höjs från 15 miljoner kronor till 20 miljoner nästa år, vilket ska leda till fler laddstolpar och fler anläggningar med solceller.

Dessutom har en satsning på områden utanför Borås presenterats. Landsbygdssatsningen innebär en miljon kronor till ortsråden i de fyra ytterkommundelarna i Borås: Fristad, Sandared, Dalsjöfors och Viskafors. Denna summa ska användas för utvecklingsprojekt i områdena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer