SD-samarbete kan rädda Ales borgerliga styre

Uppdaterad
Publicerad

Knappt var tredje kommun i Västsverige får ihop en majoritet inom de traditionella blockgränserna och i många fall är Sverigedemokraterna vågmästare.

Ii många kommuner pågår nu ett politiskt förhandlande för att få ihop annorlunda majoriteter. I Ale kan Sverigedemokraterna bli ett viktigt stöd för Alliansen.

I Ale tappade alliansledningen fem mandat i kommunvalet. De rödgröna gick fram och blev största block men utan att få egen majoritet. Sverigedemokraterna blev vågmästare med fem mandat. Men nu tyder mycket på att det blir ett fortsatt allianstyre.

Val 2014: Västsverige

Aledemokraterna och SD samverkar

Det gamla utbytarpartiet Aledemokraterna, som en gång bildades av avhoppade moderater, och som tidigare styrt med de borgerliga, har beslutat om en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna. Och tillsammans ska de stödja den borgerliga sidan som därmed kan fortsätta styra – nu med stöd av sverigedemokrater.

– Det blir absolut borgerligt styre i Ale med vår samverkan, säger Jan A Pressfeldt Aledemokraterna. Vi har inga bekymmer med att samverka med Sverigedemokraterna. De är valda av 13 procent av befolkningen och då har de en bas där, tycker vi.

I ett försök att värva Miljöpartiet till samverkan antyder Jan Pressfeldt i ett mejl att Alliansen är med på tåget:

”Aledemokraterna har gjort upp med Sverigedemokraterna (med Alliansens goda minne)”.

Alliansen har inte bestämt sig

– Vi har inte tagit ställning om vi ska använda deras stöd, säger Mikael Berglund (M) kommunstyrelsens ordförande. Vi kommer att träffas för att ta ett beslut.

– Jag är naturligtvis väldigt förvånad att man så tydligt väljer att bryta den praxis som Alliansen varit tydlig med på riksnivå – det vill säga att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna, säger Paula Örn (S) kommunalråd.

– Om andra partier finner våra förslag bra så är det upp till dem. vi påverkar inte vår politik, säger Mikael Berglund (M). Vi lägger fram kraftfulla och bra förslag.

”Sverigedemokraterna ska inte bli vågmästare”

– Vi befinner oss i samma situation som Stefan Löfvens regering, säger Paula Örn (S). Vi har hela tiden deklarerat att vi är villiga att samarbeta och förhandla för att få fram tydliga majoritetsbeslut som är bra för Ale – och att inte göra Sverigedemokraterna till vågmästare.

– Det är oerhört oklart hur det blir, säger Mikael Berglund (M). Många frågor behöver vändas på ytterligare innan vi vet. Fullmäktige är om en månad – då vet vi.

SD vill sitta i kommunstyrelsen

Sverigedemokraterna kommer att aspirera på platser i alla nämnder, och de har en valteknisk samverkan med Aledemokraterna, som innebär att de gör upp om platserna som de får rätt till med sina sammanlagda mandat.

– Då vår vi rätt till två ledamöter och två ersättare i varje nämnd och vi delar rakt av på platserna. Själv ser jag fram emot en plats i kommunstyrelsen, det är ju där de viktiga besluten tas, säger Robert Jansson (SD) till Västnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet