Se SVT:s gamla arkivbilder från kanalen. Foto: SVT

Nu startar huvudsäsongen för 150-åringen Dalslands kanal

Publicerad

Idag startar årets huvudsäsong för Dalslands kanal som firar 150 år. Kanadirektören Benny Ruus tror att kanalen kommer finnas kvar i lika många år till.

Nu är det 150 år sedan som Dalslands kanals invigdes. Den består av bland annat sjöar, fjordar och vikar som binds samman av tolv kilometer sprängd och grävd kanal som börjar i Vänern. Därefter går den genom Dalsland, sydvästra Värmland och in i Norge.

Kanalen byggdes för att fungera som en transportled för järnbruken i området. Därefter blev den viktig för trä- och sågindustrin som senare tog över. På 70-talet lämnade den sista fraktskutan kanalen och idag ser trafiken annorlunda ut.

Flytande sommarstugor

– Mängden båtar och antalet slussningar skiljer sig inte så mycket från förr. Skillnaden är att det idag är att trafiken mest består av flytande sommarstugor på 40 fot. Men funktionen och sättet att jobba skiljer sig inte så mycket, säger kanaldirektören Benny Ruus.

Kan det blir 150 år till?

– Absolut. Vi har gott hopp om att det ska finnas möjlighet för seglation under långa perioder framåt. Personligen är jag väldigt övertygad att både kanalen och akvedukten i Håverud kommer öka i betydelse för Dalsland, säger Benny Ruus.

Snabba fakta om Dalslands kanal

Visa

Byggnadsår: 1864-1968

Antal slussar: 31

Längd: 252 kilometer

Bredd: 4,05 meter

Maxdjup: 1,8 meter

Högsta höjd över havet: 102 meter vid sjön Stora Le

Maxlängd för båt: 22,75 meter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer