Senior i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Stadsdel Centrum i Göteborg vill motverka ålderssegregationen i samhället och har med sitt projekt Generationsmöten satsat på att få äldre och yngre att träffas mera.

– Om vi går tillbaka till min barndom...då växte ju barn och föräldrar och mor och farföräldrar i stort sett upp på samma ställe. Idag, i bästa fall, så finns föräldrarna i närheten av barnen, medan dom andra har köpt hus i Spanien, eller bor uppe i Kiruna. Det är inte alla barn förunnat att få träffa äldregenerationen, tyvärr, säger Kaj Dahlman, senior i skolan.

Han är en av 29 seniorer som är aktiva på fem olika skolor i centrum, Och stadsdel Centrum gissar på att de snart kan vara 50, för intresset är stort.  Han är inne på sitt andra år som mattelärare. Ett obetalt arbete i pengar visserligen, men eleverna ger honom så mycket mer tillbaka i form av vänskap.

Eleverna nöjda

– Jag skulle önska att han skulle vara här lite mer, och det kommer nog bli rätt tråkigt nu när jag kommer att börja sjunde klass i en annan skola och Kaj inte kommer vara där, för att han är verkligen en som peppar upp och hjälper till när det behövs. Han är rolig och får mig på gott humör, säger Saga Jungerfelt, elev 6B Johannebergsskolan.

– Jag tycker att det är jättebra att han är är, det är liksom en extralärare och jag kan tänka mig att det är roligt för Kaj också, för jag menar att pensionärer, kanske bara sitter hemma och det inte händer så mycket, säger Victor Nyqvist, elev 6B Johannebergsskolan.

Vill att äldre och yngre ska mötas mer

– Samhället är så segregerat idag, så vi tror att det behövs organiserade möten för att barn ska få träffa äldre och att äldre ska få möjlighet att träffa yngre. Men det behövs ju lite kontroll för vilka vi släpper in i skolan, så det är jag noga med att det ska vara trygga och stabila seniorer, som deltar i projektet, säger Pernilla Johansson, projektledare Generationsmöten SDN Centrum.

– Det fungerar väldigt bra! Jag var lite skeptisk i början, säger Annalena Pousette, lärare Johannebergsskolan. Ofta är det ju så att när man har en grupp, och jag var själv ny då, och så kommer det in person, så kan det bli väldigt oroligt i gruppen, men klassen kände Kaj sedan tidigare så det gick bra och rullar på. Nu så kompletterar vi varandra på ett jättebra sätt!

Du tror du kommer att forsätta som senior i skolan?

– Ja, så länge jag orkar ska jag göra det! om dom vill ha mig, skrattar Kaj Dahlman, senior i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.