Foto: Reuters

Shirin från Göteborg gömmer sig i en källare i Syrien: ”Vi hör bomber hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Trebarnsmamman Shirin Mehdi från Hammarkullen i Göteborg skulle till Syrien för att delta på sin lillebrors begravning. Nu är hon rädd för att själv bli begravd. Hon är en av flera svenskkurder som befinner sig i konfliktzonen på gränsen mellan Turkiet och Syrien.

– Funkar det? Ser du mig?

Shirin Mehdis ansikte är allt som syns i mobilkameran. Elen har försvunnit där hon befinner sig, och runtom henne är det kolsvart. Hon befinner sig i Qamishli i nordöstra Syrien, nära gränsen till Turkiet, ett av de områden som turkisk militär riktade sin offensiv mot under dagen. Nästan hela dagen har hon sökt skydd i en källare, tillsammans med sin mamma, bror, brorsbarn och många andra ur grannskapet.

Turkiets offensiv i Syrien

– I går var det fruktansvärt. Det var jätteläskigt och vi blev väldigt rädda. Vi hör bomber hela tiden, säger Shirin som först berättade om sin situation för rättvisepartiet socialisternas veckotidning Offensiv.

Efter broderns begravning har hon varit kvar i en tid för att ta hand om sin gamla mamma och sin andra bror som är sjuk. Hemma i Hammarkullen, Göteborg väntar samtidigt Shirins man och tre barn. Hon har lovat dem att hon ska komma hem helskinnad. Men hon är orolig.

– Det är klart man försöker visa sig stark, men jag är väldigt orolig faktiskt.

Vad ska du göra?

– Jag kommer att stanna här för jag kan inte lämna min mamma och bror här. Mamma kan inte gå och är gammal. Min bror är sjuk. Så jag kan inte lämna dem själva och rädda mitt liv.

Hör intervjun med Shirin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet