Visa alla (2)

Sista dagen i rättegången för bussolyckan

Publicerad

På onsdagen avslutades rättegången om den svåra bussolyckan där tre ungdomar från Marks kommun omkom. Chauffören står åtalad för bland annat vållande till annans död. Själv nekar han till brott. Vi följde rättegången på plats och under förmiddagen sa åklagaren att han yrkar på villkorlig dom och dagsböter. Se direktrapporteringen under artikeln.

SVT rapporterade · Följ sista rättegångsdagen här

08.59
Hej och välkomna till den sista dagen på rättegången mot busschauffören som körde bussen vid olyckan utanför Sveg 2017.
 
Vi är på plats i tingsrätten i Borås. Här är fullt med folk som väntar på att få komma in i hörsalen. Om några minuter inleds förhandlingarna.
 
09.07
Det har tagit rätten sju dagar att ta sig igenom alla förhör och bevisning.
 Vid dagens förhandlingar ska båda parter slutplädera och lyfta fram sina yrkanden. 
 
09.11
Åhörarna är nu på plats och den tilltalade har en anhörig med sig som stöd.
09.13
Åklagare Mikael Bäckström tar ordet och lyfter fram att det är just busschaufförens trötthet som är orsaken till olyckan.
09.18
Det är inte vädret som orsakade olyckan, och det var en bra väg, menar Bäckström.
09.22
Han berättar om vad chauffören själv har sagt i förhör, som har hävdat att ojämnheter i vägbanan ska ha orsakat olyckan. 
"Man ska fråga sig om det ens fanns gupp på den här platsen" säger Bäckström. 
09.24
"Utredningen visar att det inte finns några tjälskott som är förenliga med den förklaring som busschauffören har lämnat" säger han
09.26
Vägen är undersökt med laser där man har hittat ojämnheter i marken 343 meter från platsen där bussen gick av vägen.
09.26
Nu pratar åklagaren om bussens skick. Han framhåller att utredningen har visat att det inte har funnits några fel eller brister på bussen som kan ha orsakat olyckan.
09.28
Han säger att det har funnits tidigare fel på bussen, men att de inte var relevanta för tillfället vid olyckan.

Bussen var på väg till fjällen när den en aprilmorgon 2017 körde av vägen söder om Sveg. Vid olyckan omkom tre ungdomar och flera skadades. Olyckan skadade en hel bygd.

Känslosamt i rätten

När rättegången för bussolyckan inleddes för två veckor sedan var det mycket folk på plats i Borås tingsrätt. För att få plats med alla fick en del följa rättegången på video i en extra sal. I tingsrätten fanns både anhöriga och ungdomar. När åklagaren visade bilder från olyckan var det flera som grät i rättssalen.

Chauffören har åtalats för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Enligt åklagaren står förklaringen till olyckan varken att finna i vägen eller bussen utan att föraren varit trött. För att bevisa detta har åklagaren bland annat lyft de undersökningar som gjorts av vägen och bussen.

Delade meningar om trötthet

Under rättegången har åklagaren även tagit hjälp av en sömnforskare. Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt har busschauffören befunnit sig på nivån 7,2 på Karolinska Sleepiness Scale, KSS. Skalan sträcker sig från ett till nio. Sju på skalan beskrivs som svår sömnighet.

Åklagaren saknar dock något vittne som sett chauffören somna eller nicka till. Chauffören har i rätten förnekat brott och sagt att han inte känt sig trött under resan.

Rättegången avslutas

Under förmiddagen har åklagaren berättat vad han yrkar på, nämligen villkorlig dom och dagsböter. Nu kvarstår för advokaten att ge den tilltalades version och att yrka på att han frikänns.

Efter att de olika parterna argumenterat för sin sak avslutas rättegången. Det är sedan upp domstolen att fria eller fälla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet