Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskan Karolin Olsson lider av postcovid även kallat långtidscovid sedan närmare två år tillbaka. Hör henne berätta i klippet om den bristfälliga vården. Foto: SVT

Sjuksköterskan Karolin har lidit av postcovid i närmare två år

Uppdaterad
Publicerad

Karolin Olsson var fullt frisk och arbetade heltid som sjuksköterska i Göteborg och löptränade flera gånger i veckan när hon fick covid-19 för snart två år sedan. Nu är hon svårt sjuk i postcovid och känner sig uppgiven över den enligt henne, bristfälliga vården.

– I somras mådde jag så dåligt att jag uppsökte psykakuten eftersom jag hade självmordstankar, säger hon.

Karolin Olsson från Göteborg är en av tusentals personer som drabbats hårt efter en covidinfektion. Hon lider av långtidscovid sedan närmare två år tillbaka.

Hon har feber, är hjärntrött och fysiskt trött som inte blir bättre av vila. Dessutom har hon hjärtklappning, huvudvärk och brännande känslor i huden.

– Det är fruktansvärt påfrestande att vara så här handikappad i en sjukdom som man vet väldigt lite om, säger hon.

Slussats runt inom sjukvården

Hon uppger att det är svårt att få hjälp och att hon slussats runt inom vården. Hon har bland annat varit på vårdcentralen, på en rehabmottagning, hos en neuropsykolog och på postcovidmottagningen på Östra sjukhuset.

– Där tog de bara prover och kollade hjärtat och sa att de inte hittar någonting förutom en dysfunktion i det autonoma nersystemet.

Värnar om medicinsk problematik

Åsa Lundgren Nilsson är ordförande för det regionala processteamet för rehabilitering och uppföljning av postcovid. Hon säger att postcovidmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg hittills tagit emot remisser från ett tusental patienter.

Åsa Lundgren Nilsson, är ordförande för det regionala processteamet för rehabilitering och uppföljning av post covid. Det är en arbetsgrupp som består av representanter från både sjukhus och primärvård i Västra Götaland. Hon säger att postcovidmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg hittills tagit emot remisser från ett tusental patienter som lider av långtidscovid.

Varför släpper ni patienter trots att de fortfarande känner sig svårt sjuka?

– På postcovidmottagningen utreder vi om det finns någon medicinsk problematik som vi kan göra någonting åt. Hittar vi inget sådant så får patienten fortsätta sin rehabilitering inom primärvården.

Postcovid är nytt för alla, kan du ha förståelse för att de på till exempel postcovidmottagningen inte kan göra mer för dig?

– Jag vet att det är en ny sjukdom men den har ändå funnits ett tag. Jag önskar att vården fanns på ett ställe och att specialister kunde göra en kontinuerlig uppföljning. Det finns läkare som är intresserade av det här så ta vara på dem tycker jag för att hjälpa oss, säger Karolin Olsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet varför långtidssjuka i covid fått vänta så länge på vård i Västra Götaland. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet