Foto: TT/Skara kommun

Skaras kommundirektör vädjar till regeringen – hoppas att nöjesparken ska få öppna

Publicerad

Kommundirektören i Skara, Gustaf Olsson, har skrivit brev till regeringen. Han tycker att Skara sommarland borde få öppna till sommaren.

– De är ju drivande i vår besöksnäring, säger han.

Brevet skickades iväg till landsbygdsministerns pressekreterare för en vecka sedan.

– Det var utifrån den kärva situation som Skara sommarland befinner sig i efter att ha haft helt stängt i år. De behöver ju ha besked, senast i december eller januari, om de kan ha öppet nästa säsong. Min förhoppning att man ska kunna lyssna och titta på de förslag vi kommer med, säger Gustaf Olsson.

”Gäller vår besöksnäring”

Normalt sett brukar Skara sommarland öppna i juni och hålla öppet i tolv veckor. Men före dess krävs förstås förberedelser.

– Det här gäller ju vår besöksnäring, där Skara sommarland är drivande. Och det är ju hela Skaraborg som påverkas, inte bara Skara kommun.

Nöjesparken har ungefär 500 säsongsanställda varje år, enligt Gustaf Olsson.

– Som ungdomsarbetsgivare är det en viktig samhällsinsats också. Men frågan är ju stor egentligen, den gäller ju hela den samlade nöjesparksvärlden i Sverige.

Försöker påverka politiker

Kommundirektören skriver i brevet att han är orolig för nöjesparkens framtid, något som P4 Skaraborg var först med att berätta om.

Du är ju kommundirektör – en opolitisk tjänsteman – är det inte en politisk sak att försöka påverka politiken på riksnivå?

– Det här har jag gjort i dialog med kommunstyrelsens ordförande. Och jag har ju ett uppdrag att gynna vårt lokala näringsliv, där ingår Skara sommarland.

Har du fått något svar?

– Nej, inte ännu. Men jag hoppas att de ska lyssna på nöjesparks-Sverige.

En av de som drabbades när parken tvingades stänga är säsongsarbetaren Ida Olsson. I klippet hör henne berätta om när hon blev uppsagd i våras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag hoppas att någon tar mig tillbaka”, säger Ida Olsson. Foto: SVT/Skara sommarland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet