Hör planeringsledare Claes Nilson bemöta pappan Eyad Alghaebs kritik i klippet. Foto: SVT/Privat

Skola i Göteborg stängdes – förälder visste inget

Uppdaterad
Publicerad

Första juli meddelade Skolinspektionen att friskolan Primusskolan stängs. Men för föräldern Eyad Alghaeb som haft två barn på skolan, var beskedet oväntat. – Jag fick reda på det först när ni ringde och berättade, säger han till SVT Nyheter Väst.

Primusskolan var en friskola med islamisk profil belägen i ett industriområde i Gårdsten, i Göteborg. Skolan som startades i januari i år, sa till myndigheterna att de hade bygglov, vilket inte stämde.

Skolinspektionen beslutade därför om att omgående stänga skolan med motiveringen att den saknade lokaler som är godkända för skolverksamhet och för att man bedrivit undervisning i strid med gällande lagstiftning.

”Göteborgs stad borde berättat”

Föräldern Eyad Alghaebs två barn Laith och Ahmed gick på skolan men familjen uppger att de inte fått någon information alls om problemen och att den riskerade att stängas. Varken från skolan eller kommunen.

– Göteborgs stad borde berättat för oss att det fanns problem i lokalen, säger han.

Han berättar att han blev både förvånad och arg när han först fick nyheten om att skolan ska stängas, när SVT Nyheter Väst kontaktade honom, den första juli.

– Ingen har ju sagt något, säger han.

Göteborgs stad: ”Skolan ska informera”

Ansvariga på grundskoleförvaltningen har tidigare berättat att det har varit svårt att komma i kontakt med föräldrar då många saknar mejladresser.

De ska tidigare ha skickat ut ett brev om skolans situation till vårdnadshavare och tillsammans med skolans rektor anordnat ett informationmöte den 11 juni, dit alla var inbjudna.

– Vi berättade om Skolinspektionens utredning och vi hade en somalisk tolk på plats.

SVT:s reporter: Men Eyad Alghaeb pratar ju arabiska...

– Jag tror att rektorn pratar arabiska, men jag är inte säker på det. Vi har i alla fall varit där och lämnat information tillsammans med en somalisk tolk, säger Claes Nilson.

Hur många som deltog vet inte Göteborgs stad och de vet inte heller hur många familjer som kan ha missat informationen.

Claes Nilson menar att det är skolans rektor tillsammans med skolans huvudman som är ansvariga för eleverna som går på skolan.

Rektorn: ”Vi har haft ett föräldramöte”

Rektorn för Primusskolan, Vernesa Slatina, berättar att skolan informerat föräldrar om situationen på skolan.

– Självklart har vi haft ett föräldramöte, sen har de som velat kommit.

Hur många kom?

– Jag vill inte prata mer om detta, jag sköter kontakten med föräldrarna själv, säger Vernesa Slatina.

Alla elever som gått på Primusskolan kommer få en ny skolplats till höststart. Eleverna får komma med ett eget skolval, annars placerar Göteborgs stad dem på en skola i deras närhet.

Hör Claes Nilson bemöta Eyad Alghaebs kritik i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.