Hör Madeleine Olofssons, utredare på Skolinspektionen, kritik mot skolan i klippet ovan. Foto: SVT/Privat

Skolinspektionen om betygen på Karl Johansskolan: ”Alla borde få underkänt”

Uppdaterad
Publicerad

Underlag saknades – då fick samtliga elever i årskurs 6 godkänt. Nu reagerar Skolinspektionen starkt på skolans beslut.

– Det är felaktigt att göra så. Finns det inte tillräckligt med underlag så ska eleverna inte få godkänt, säger Madeleine Olofsson, utredare på Skolinspektionen.

På onsdagen utlyste föräldraföreningen på Karl Johansskolan i Göteborg en skolstrejk. Anledningen är vad de tidigare beskrivit som en ”kaosartad situation” på F-6-skolan.

Skolinspektionen: ”Inte enligt lagen”

Det handlar bland annat om elever i årskurs 6 som fått samma betyg, alltså godkänt, då skolan inte kunnat ge individuella betyg i vissa ämnen, något som Skolinspektionen reagerar starkt på.

Karl Johansskolan

– Det är inte okej att göra så. Elever som fått undervisning ska få betyg och finns det inte tillräckligt med underlag så ska eleverna få F, det borde finnas underlag om eleverna har fått undervisning, säger Madeleine Olofsson.

Hur allvarligt är detta?

– Det är klart att det är allvarligt. Betygsättning är en myndighetsutövning. Eleverna har rätt till betyg enligt deras kunskapsnivå. Annars är risken att det blir felaktigt betyg för flera, säger hon.

Fanns inte tillräckligt med underlag

Nahid Rezaei, som är rektor på skolan har tidigare berättat att den ordinarie personalen på skolan varit borta under en längre tid vilket gjort att det inte funnits tillräckligt med underlag för vikarierande personal att ge betyg.

– Alla barnen fick E, som är det näst lägsta betyget. Vi ska försöka att ordna till det så snart ordinarie personal är tillbaka och det finns tillräckligt med underlag för att ge barnen rätt betyg, sa rektorn då.

Men enligt utredaren på Skolinspektionen skulle eleverna istället fått F i betyg.

– Finns det inte tillräckligt med underlag för betygsättning så ska eleverna få F, säger Madeleine Olofsson.

Utbildningschefen: ”Hade kunnat skötas bättre”

Enligt utbildningschefen, Marie Sandstig, fanns det ingen anledning till att ge eleverna betyget F då eleverna haft undervisning men däremot fanns det inget underlag för att sätta något relevant betyg.

– Nu har rektorn fått hjälp av lärare som kommer att titta på underlagen för att ge det relevanta betyget, men det kommer ta lite tid, säger hon och fortsätter.

– Vi borde ha uppmärksammat detta tidigare och vi borde bli bättre på att kommunicera med föräldrar och elever när brister uppstår. Det kommer vi att titta på nu.

SVT Nyheter Väst har sökt rektorn Nahid Rezaei utan framgång.

Förtydligande: I det svenska betygssystemet är E det lägsta godkända betyget. Betyget F innebär att eleven blir underkänd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karl Johansskolan

Mer i ämnet