Foto: SVT

Rektor slutar på grund av nedskärningar

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn på Karl Johansskolan i Göteborg slutar på grund av skolans nedskärningar.

Det har tidigare varit stormigt kring Karl Johansskolan i Göteborg. Rektorn Annika Kummel som tillträdde i januari år 2013 lyckades vända situationen med kränkningar och dåliga studieresultat – lösningen var att spräcka budgeten.

Västnytt kunde i december berätta att politikerna var oroliga för att kostnaderna skjutit i höjden och ville spara pengar.

Val 2014: Västsverige

Det är också anledningen till att rektorn har valt att lämna skolan.

— Jag kan inte spara mer, det kolliderar med min värdegrund och det handlar inte bara om utbildning. Jag orkar inte ta beslut som äventyrar barns trygghet och säkerhet, säger Annika Kummel.

Skrev ett brev till personalen

I ett brev till personalen på Karl Johansskolan skriver Annika Kummel varför hon väljer att sluta.

”När jag tvingas att göra de nedskärningar som jag är beordrad att göra kan jag inte längre försvara det för mig själv och det jag tror på. Värdegrunden varpå allt vilar och som är drivkraften i mitt pedagogiska arbete blir mer och mer betydelselös och jag känner mig vingklippt i min yrkesutövning”, skriver den avgående rektorn i brev till personalen.

Budgeten har ökat

Enligt Anders Söderberg som är sektorchef för utbildning i SDN Majorna-Linné har skolans budget ökat 2014 jämfört med 2013. Han håller inte heller med om att resurserna skulle vara så knappa att det äventyrar barnens trygghet och säkerhet.

— Det får stå för Annika Kummel, säger Anders Söderberg.

Enligt Anders Söderberg är det inte ovanligt att enhetschefer upplever att det är svårt att få det att gå ihop men att de pengar som stadsförvaltningen har måste fördelas rätt.

— Vi har ju de resurser som vi har och får göra det bästa med dem.

Att skolan översteg budgeten för att anställa fler personal ser han inte heller som en hållbar lösning.

— Om en enhetschef använder mer får en annan använder mindre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet