Utbildningsminister Mats Persson (L) vill göra det möjligt att kräva tillbaka skolpeng från skolor som inte sköter sig. Starta klippet för att se hur. Foto: Henrik Montgomery/TT, SVT

Skolinspektionen överklagar och vill stänga Römosseskolan

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten beslutade att Römosseskolorna i Göteborg skulle fortsätta vara öppna. Det beslutet överklagas nu av Skolinspektionen, som anser att läget har varit så allvarligt att det finns goda skäl att stänga skolorna.

I höstas beslöt Skolinspektionen att tillståndet för att driva de tre Römosseskolorna i Göteborg skulle dras tillbaka och att skolorna skulle stängas.

Orsaken var att man ansåg att skolorna misskötts under flera år och att en person i den tidigare ledningen misstänks för grova ekobrott – stora belopp tros ha skickats till Somalia.

Men eftersom styrelsen bytts ut kom Förvaltningsrätten fram till att Skolinspektionens beslut var fel och att skolorna kunde fortsätta sin verksamhet. Nu väljer Skolinspektionen att överklaga det beslutet till kammarrätten, något som Göteborgs-Posten var först med att rapportera.

Skolinspektionen tycker inte att bytet av styrelsen räcker som skäl för att låta skolorna fortsätta.

I överklagan skriver myndigheten bland annat att man beaktat ”att i stort sett hela ledningskretsen bedömts olämplig, att allvarlig ekonomisk misskötsamhet har skett inom ramen för den juridiska person som har godkännandena och att misskötsamheten skett under flera år när även andra personer suttit i styrelsen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.