Foto: Wille Ihse/TT/Västra Götalandsregionen

Skövdeläkaren deltar på världens största konferens

Uppdaterad
Publicerad

Skövdeläkaren Erik Haraldssons arbete kan få stor betydelse för behandlingen av mag- och tarmsjukdomar. I juni åker han till Washington i USA för att presentera sin forskning.

ERCP är en metod som används för att undersöka gallvägar och bukspottskörtel med hjälp av endoskop. Genom Erik Haraldssons forskning kan man nu bekräfta att tekniken är olika svår att använda beroende på hur gallgångsmynningen ser ut,vilket tidigare inte varit vetenskapligt belagt.

Farligare ju längre undersökningen håller på

– Ju svårare det är att komma in i gallgångsmynningen desto större är risken för komplikationer, så i regel blir det farligare ju längre undersökningen håller på. Det här kan ju vara en viktig aspekt att ta hänsyn till, säger Erik Haraldsson, överläkare på kirurgkliniken vid Skaraborgs sjukhus.

Metoden används ofta

Forskningen kan nu få betydelse för patienter med mag- och tarmsjukdomar. Den vanligaste anledningen till att man går in via gallgångsmynningen är att patienten har gallsten eller förträngningar i gallgångarna. Metoden används ofta vid Skaraborgs sjukhus.

– Den används nästan dagligen. Det vi kommit fram till har man haft aningar om tidigare, men ingen har riktigt tagit reda hur det förhåller sig. Den här forskningen skulle kunna innebära att man blir mer nogrann med vilka patienter man väljer ut till den här typen av undersökning, säger Erik Haraldsson.

Världens största konferens i ämnet

Den 5 juni kommer Erik Haraldsson att presentera forskningen vid världens största konferens om mag- och tarmsjukdomar. Konferensen heter DDW (Digestive Disease Week) och hålls i Washington i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.