Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Övervakningsfilmen är av stor betydelse för att förstå händelseförloppet som utspelade sig på en spårvagn i Göteborg i mitten av augusti då en kvinna sköts. Foto: Polisens förundersökning

Skytten på spårvagnen dömd för grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 60-årsåldern som sköt en kvinna på en spårvagn i Göteborg i augusti dömdes på torsdagen till två och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada. Vapnet har enligt både åklagaren och skytten avlossats av misstag. Offret träffades i buken och skadades allvarligt.

I förhör har mannen berättat att han hittat en väska som han tog med sig på spårvagnen. I den hittade han ett vapen, började fingra på det – och så gick skottet av. Den person som vapnet är registrerat på säger sig inte minnas hur han blev av med det.

Övervakningsfilmen från spårvagnen tycks bekräfta den åtalades historia.

När SVT ringer upp kvinnan efter domen så är hon tagen.

– Tack gud att han döms. Jag känner att jag har ett värde, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Ingen avsikt att skjuta

Göteborgs tingsrätt gick på torsdagen helt på åklagare Niklas Högdéns linje och dömde mannen till 2,5 års fängelse för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada. Dessutom ska mannen betala skadestånd till kvinnan.

– Det är klarlagt att det aldrig funnits någon direkt avsikt att avlossa en laddad pistol eller att skada någon. Men att hantera en pistol på det sätt som mannen har gjort innebär ett medvetet risktagande av allvarligt slag, säger rättens ordförande, rådmannen Johan Wilhelmsson i ett pressmeddelande.

Kan överklaga

Åklagare Niklas Högdén var i stora drag nöjd med tingsrättens dom, även om han yrkat på tre års fängelse.

– Straffvärdesbedömning är ingen exakt vetenskap. I skuldfrågan har tingsrätten gått på min linje, påföljdsdelen får jag överväga om det finns anledning att gå vidare med, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.