Vattenkanoner nedisade – risk att brand sprider sig på Almirante Storni

Uppdaterad
Publicerad

Dåligt väder och vindar på upp emot tjugo meter per sekund. Så beskriver Kustbevakningen natten och onsdagmorgonen när släckningsarbetet av Almirante Storni nu går in på dag fem. Och branden viker inte för vattenkanonerna – istället finns risk att den förvärras.

– Det är slitsamt för alla inblandade, det tar på krafterna, säger Mattias Lindholm kommunikatör på Kustbevakningen.

Än så länge håller båtar och materiel men från Kustbevakningen varnar man för att en så här lång insats i det här vädret som råder sliter ordentligt på resurserna. Vattnet från havet och inte minst det vatten som kanonerna sprutar ut fryser till is vilket leder till kraftig nedisning av både fartyg och vattenkanoner.

– Man får gå ut och knacka is. Än så länge har vi full funktion med under så här svåra förhållanden så sliter det, säger Matiias Lindholm kommunikatör på Kustbevakningen.

Branden på bulkfartyget utanför Vinga

Enligt honom är det risk att elden kan spridas.

– Det är en värmespridning i lasten. Det har det inte varit förut. Det är oroväckande.

Fartyg kan flyttas

De ser nu kontinuerligt över möjligheten att flytta fartyget till lugnare vatten eller till kaj. Det skulle ge bättre möjligheter att komma åt brandhärden och kunna avsluta jobbet.

– Vi har inte fått bukt med elden, som det är nu kommer vi inte åt med direktverkan, vi når alltså inte det som brinner direkt med vattenstrålen.

Byter personal

Att använda helikoptrar för att bomba fartyget med vatten är inte heller aktuellt i nuläget på grund av vädret meddelar Kustbevakningen. De kan inte gå lågt nog och det i sin tur innebär att det mesta av vattnet blåser bort på vägen ner mot fartyget. Hur länge de kan hålla ut kan inte Mattias Lindholm ge något exakt svar på men personalmässigt är de rustade för insatsen.

– Vi använder personal från olika delar av landet och vi har personal tillgänglig som genomgår regelbundna besättningsbyten. Men det är klart, hur länge som helst kan vi inte hålla på, säger Mattias Lindholm.

Kustbevakningen har nu begärt resursförstärkning. Norge har svarat och väntas förstärka under kvällen med K/V Bergen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på bulkfartyget utanför Vinga

Mer i ämnet