Malin Jennerholm, vd på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, vid Göteborgs kex fabrik i Kungälv. Foto: SVT

Slutbeskedet: Göteborgs kex flyttar till Riga

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom det slutgiltiga beskedet om att kexfabriken i Kungälv flyttar till Riga. Ett oansvarigt och riskfyllt beslut enligt Livs, Livsmedelsarbetareförbundet.

Kexproduktionen kommer att fortsätta fram till 2022 i Kungälv, därefter kommer produktionen flytta till Riga. Det meddelar Orkla i ett pressmeddelande.

–  Det är ett riktigt oansvarigt beslut som tas med en väldigt stor risk för Orkla. I de förhandlingar som har varit så har företaget inte varit mottagligt för de invändningar som finns utan de har hårdnackat argumenterat för en utflyttning till varje pris, skriver Eva Guovelin, Livs förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Göteborgs kex

Riskerar smak och identitet

Orkla själva skriver att de vill skapa en starkare produktionsplattform och en mer optimerad kexproduktion för att bättre kunna tillgodose konsumenternas efterfrågan.

– Flera olika alternativ har värderats och det är nu beslutat om en flytt av produktionen i Kungälv till en ny och modern fabrik som ska byggas utanför Riga, skriver Malin Jennerholm, VD på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.

Men enligt facket är flytten både oansvarig och riskfylld, bland annat för att tidsplanen är så lång och för att man riskerar både smak och identitet på produkten vid en flytt utomlands.

– De stirrar sig blinda på de lägre löner som Lettland kan erbjuda och bortser helt från den kunskap och lojalitet som finns i Kungälv, skriver Eva Guovelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs kex

Mer i ämnet