Kranen sätts igång automatiskt och spegeln har bra ljus. Foto: SVT

Små detaljer gör skoltoaletten till en dröm

Publicerad

Skräpiga och smutsiga toaletter får många elever att hålla sig under skoltid. På Norgårdenskolan i Uddevalla invigdes på tisdagen en Drömtoalett, designad av klass 5A, som förhoppningsvis ska råda bot på det.

Stor spegel med bra belysning, krokar för att slippa lägga jackan på golvet och en högtalare med skön musik. Det kan tyckas vara små detaljer men sammantaget gör de skoltoaletten till ett betydligt behagligare rum att vara i.

– Vi har en automatisk kran som gör att man slipper spilla massa vatten när man sätter på och stänger av, berättar Engla Hjelström.

Hon går i klass 5A som vann tävlingen om att få just sin drömtoalett förverkligad.

Puja Brobäck är miljöinspektör i Uddevalla och en av hjärnorna bakom tävlingen om en drömtoalett. Hon har i många år försökt komma tillrätta med problemet att elever inte vill gå på toaletten i skolan. Och hon hoppas att idéerna som kommit in under tävlingen skall användas även framåt.

– Jag hoppas och tror att de här tankarna ska följa med när man bygger nya skolor, eller renoverar befintliga toaletter, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer