Marcelo Rivano, psykolog och forskare, har gjort en utredning om smärtvården i Sverige. Foto: SVT

Patienter med hjärnskadesyndrom faller mellan stolarna

Publicerad

Smärtvården är ojämlik och spretig. Det konstaterar psykologen och forskaren Marcelo Rivano som gjort en utredning om smärtvården i Sverige.
– Vem som tar hand om olika patienter är spretigt, olika landsting gör på olika sätt, säger han. 

Smärta uppkommer ju på grund av en lång rad olika problem. Men ibland hänger smärtan kvar även när patienten är färdigbehandlad. Då blir patienten en “smärtpatient” och om patienten inte kan hantera sin smärta så bör patienten behandlas på en smärtenhet. 

Hjärnskadesyndrom anses på vissa håll vara en diagnos som faller under smärtenheter. Men andra tycker snarare att det är en hjärnskada. I ett tredje landsting så behandlar man patienter med hjärnskadesyndrom på enheter för stressjukdomar.

– Det händer att patienter hamnar mellan stolarna här. En enhet säger “nej, du hör till smärtenheten” och sedan säger smärtenheten “nej det är en hjärnskada”, säger Marcelo Rivano. 

”Smärtvården beroende av eldsjälar”

Och just att hamna mellan stolarna är vanligt för alla patienter som av olika anledningar lider av smärta, uppger Rivano. 

– Smärtvården har ofta varit beroende av eldsjälar. Vården har då blivit kopplad till en viss persons kompetens och utförd olika beroende på vilken expertis en person har haft, säger Marcelo Rivano.

Ny arbetsgrupp på gång

I ett försök att göra smärtvården mer jämlik så initierades utredningen “Nationellt uppdrag: Smärta”, som var klar 2016. Både Marcelo Rivano och läkaren Clas Mannheimer var två av författarna. Utredningen föreslog en nationell arbetsgrupp som just nu håller på att sättas samman.  

– Tanken är att de som ingår i den nationella arbetsgruppen leder eller samordnar en regional arbetsgrupp. Vi tyckte att vi skulle jobba på det här sättet för att bäst sprida kunskap om smärta, säger Marcelo Rivano. 

Ett kompetenshöjningsprogram för smärtvård ska erbjudas all personal inom både specialist- och primärvård. 

– Vi vill se till att utbildningen vad gäller långvarig smärta är någorlunda likvärdig i hela landet. Men samtidigt behöver vi också samla vården till mer specialiserade centra, säger Marcelo Rivano.

Nedan kan du se ett klipp med Lasse Alerås om som lider av hjärnskadesyndrom:

Lasse Alerås är drabbad av hjärnskadesyndrom och har svårt att få orken att räcka till. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer