• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Minst 24 personer smittades med corona. Alla hade besökt samma restaurang i Grebbestad men det går inte att säga om de blev smittade just där. Foto: SVT

Smittutbrott kan ha kopplingar till restaurang i Grebbestad

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal från Kungälv, deltagare i ett födelsedagsfirande i Dals Ed och ett fotbollslag från Ale. Minst 24 av personerna har insjuknat i covid-19 och nu visar det sig att flera ur sällskapen varit vid samma restaurang. Detta enligt uppgifter till SVT Väst. Men Smittskydd Västra Götaland säger att de inte med säkerhet kan spåra utbrottet till den specifika restaurangen.

En utekväll med vårdpersonal på Kungälvs sjukhus och ett födelsedagsfirande med de närmaste i Dals-Ed. Båda är exempel från SVT Västs rapportering den senaste veckan där flera ur grupperna har smittats med coronaviruset i Västsverige.

I båda fallen har personerna insjuknat strax efter ett restaurangbesök i Grebbestad. Besöken skedde på samma restaurang, inom en vecka från varandra. Det finns även ett tredje fall, där ett 15 personer ur ett och samma fotbollslag i Ale har smittats efter ett träningsläger i Grebbestad, något som bland annat Bohusläningen skrivit om. Även laget hade varit på samma restaurang.

”Inte alls förvånad”

De som smittats i Grebbestad ska i sin tur ha smittat ett antal andra personer. Men det går inte att spåra coronautbrotten bland de här tre grupperna till den specifika restaurangen, säger biträdande smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé.

– Vi har detta under lupp, men vi kan inte säga säkert att det är där folk har smittats. Det är väldigt mycket folk i Grebbestad på sommaren så jag är inte alls förvånad över att vi får smittspridning där, säger hon.

Har ordningsvakter

Restaurangchefen säger till SVT Nyheter Väst att de följer de restriktioner som finns och de har även ordningsvakter.

– Vi har haft miljö- och hälsa från kommunen här fyra-fem gånger i veckan och det har sett bra ut, säger han.

Tanums kommun bekräftar bilden av att restaurangerna i kommunen jobbar hårt för att följa de rekommendationer som finns. De har haft tillsyn på runt 100 restauranger varje vecka nu under högsommaren och föreläggandena har varit få.

– Krögarna och företagarna gör verkligen allt de kan, säger Christina Lörnemark, miljöchef i Tanum.

Ingen superspridare

Att det skulle handla om någon form av så kallad ”superspridare” kopplad till restaurangen är osannolikt eftersom det gått ungefär tio dagar mellan de tre restaurangbesöken, menar Eva Lindhusen Lindhé. Istället tror hon det handlar om att det har varit mycket folk på turistorterna i regionen i sommar.

– Det är nog så här: Trängs man på det här viset i samhället som det har gjorts i sommar, och smittan finns i samhället, då kommer smittan att öka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet