Stadshuset i Göteborg Foto: TT

Socialdemokraterna stod stadigt i vinden – och förlorade

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”Vi måste ta ansvar för Göteborg.” Det har varit Socialdemokraternas skäl för att inte samarbeta med resten av de rödgrönrosa partierna. Nu, med några dagar kvar till budgetomröstningen ser det ut som att partiet förlorar makten efter 24 år. Men på vägen fram har man förlorat ännu mer.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Mycket kan fortfarande hända innan det på torsdag är dags att rösta om vilken budget som ska gälla i Göteborg nästa år. Men måndagskvällens besked från S innebär att det som på förhand såg ut att kunna bli en ohyggligt spännande maratonomröstning sannolikt blir betydligt mindre dramatisk.

Socialdemokraterna meddelade att man går fram med sin egen budget, och att man avser att rösta på den i kommunfullmäktige. Det innebär kort att det mesta talar för att Alliansens budget går igenom, om alla partier håller sig till praxis under mötet.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Men minsta lilla förändring kan ställa allt på ända. Skulle exempelvis S välja att rösta på sina gamla kompisars rödgrönrosa budget, så kan Alliansens budget falla. Kvällens besked innebar dock att S uteslöt att göra på det sättet.

Varför?

Det finns flera skäl. Det största har att göra med de senaste fyra åren.

Det har inte alla gånger varit roligt för S och de rödgröna att styra i minoritet de senaste fyra åren. I flera stora frågor har man blivit nedröstad av Alliansen och Sverigedemokraterna.

Så när valresultatet stod klart hade Ann-Sofie Hermansson ett tydligt besked att ge. Hon ville absolut inte bara fortsätta med ett samarbete med sina tidigare koalitionspartners. S skulle tillsammans med V, FI och MP ha samlat 36 av 81 mandat om man valde att försöka styra tillsammans. För Soffan var det alldeles för svagt, vilket rört upp irritation hos företrädare för det nya vänsterblocket.

Irritationen blev till slut så stor att V, FI och MP valde att ta fram en egen gemensam budget – med höjd skatt – och som samlar fler mandat än Socialdemokraterna. När beskedet kom att det nya vänsterblocket skulle få ta hand om alla andre vice ordförandeposter, så hade S inte bara förlorat makten, utan även rollen som största oppositionsblock. Allt för att man inte ville försöka styra med 36 mandat.

Så, vägen ligger nu istället relativt öppen för Alliansen att ta över makten i Göteborg med sina 24 mandat. Om det blir verklighet innebär det ironiskt nog att valets allra största förlorare Moderaterna plötsligt får axla rollen som kommunstyrelsens ordförande. Snopet för Jonas Ransgård som tvingades avgå som gruppledare efter det dåliga valresultatet för M.

Men ett Alliansstyre kan få stora problem när de stora besluten ska tas det närmaste året. De är beroende av stöd från antingen S, Demokraterna eller det nya vänsterblocket. I varje enskild fråga, i varje enskild nämnd och i varje enskild bolagsstyrelse. Alliansens förmåga att kompromissa kommer med andra ord att att bli avgörande framöver, och det finns en risk att ett Alliansstyre faller inom ett år.

Men. Först är det budgetfullmäktige på torsdag. Först då vet vi om något av partierna kastar fram ett ess ur rockärmen, och vänder upp och ned på hela situationen.

Så många mandat får blocken

Socialdemokraterna: 17 mandat

De rödgrönrosa (V, MP, Fi): 19 mandat

Alliansen: 24 mandat

Demokraterna: 14 mandat

Sverigedemokraterna: 7 mandat

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet