Foto: NASA

Solstormars hemlighet ska utforskas

Publicerad

Välkända rymdfenomen har omgärdats av mystik. Men tack vare nya forskningsmetoder ska man nu kunna ta reda på hur fenomenens energier uppstår.

Fysikforskare vid Chalmers universitet har hittat ett nytt sätt att studera solstormar, kosmisk strålning och norrsken. Genom att ta fenomenen, även kallade rymdplasmafenomen, till jorden ska man nu kunna studera hur de uppstår.

– Nu kan vi undersöka det som tidigare varit omöjligt. I tio års tid har forskare försökt ta rymdfenomenen till jorden så att vi kan lära oss mer om hur de uppstår. Med vår metod öppnas helt nya möjligheter att göra det, säger Longqing Yi, forskare på institutionen för fysik på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Chalmers tekniska högskola

Kan störa elnät

Rymdfenomen uppstår genom att plasmor med olika magnetiska fält möts. Dessa magnetiska omkopplingar kan störa till exempel kommunikationssatelliter och på så sätt påverka både elnät, flygtrafik och telefoni.

– Det finns nu goda möjligheter söka kunskap som kan vara till nytta inom en rad områden. Till exempel behöver vi bättre kunna förstå solstormar, som stör viktiga kommunikationssystem. Kunskapen behövs också för att kunna kontrollera instabiliteter orsakade av magnetisk omkoppling i fusionsanläggningar, säger Tünde Fülöp, professor på institutionen för fysik på Chalmers.

Forskarnas nya metod

För att kunna efterlikna och studera rymdplasmafenomen i ett laboratorium krävs det högeffektlaser som kan skapa magnetfält som är mer än en miljon gånger starkare än de som finns på solens yta.

 I sin vetenskapliga artikel föreslår fysikforskarna ett experiment där den magnetiska omkopplingen ska kunna studeras på ett mer exakt sätt.

Genom ultrakorta laserpulser kan rätt effekt uppnås utan att plasman blir så upphettad.

Omkopplingen kan då studeras på ett mer renodlat sätt – utan att påverkas så mycket av plasmans värmeenergi.

Det föreslagna experimentet ska göra det möjligt att söka svar på grundläggande frågor inom astrofysiken.

Källa: Chalmers universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chalmers tekniska högskola

Mer i ämnet