Anställd som spottade på flicka fick sparken – nu protesterar facket

Uppdaterad
Publicerad

Den behandlingsassistent som spottade på en intagen 15-årig flicka på ungdomshemmet Björkbacken blev avskedad. Nu vill fackförbundet Seko att mannen han ska få tillbaka sitt arbete och skadestånd, rapporterar Sekotidningen.

– Det var en enstaka händelse, säger Roger Pettersson, ombudsman på Seko.

Den man som spottade på en intagen flicka på ungdomshemmet Björkbacken i november förra året fick sparken efter att händelsen blev känd.

Nu protesterar mannens fackföbund Seko mot beslutet och menar att arbetsgivaren, Statens institutionsstyrelse, agerat för hårt.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Seko vill inte ställa upp på en intervju för SVT med hänvisning till att det är ett enskilt fall av känslig karaktär och att en tvist pågår. Men ombudsman Roger Pettersson har tidigare uttalat sig i den egna Sekotidningen.

– Vi vill att medlemmen ska ha jobbet kvar, säger Roger Pettersson till Sekotidningen.

Enstaka händelse

I januari kunde SVT Nyheter Väst och Uppdrag granskning berätta hur flickor 12-16 år som tvångsvårdades i statens regi på Björkbacken farit mycket illa och bland annat blivit utsatta för övergrepp, fasthållningar och sexuella ofredanden.

En film från Björkbackens övervakningskamera visade hur en manlig behandlingsassistent går fram och spottar två gånger på en intagen flicka som vid det tillfället var 15 år.

– Det var en enstaka händelse, det finns inget mer. Så det saknas giltiga skäl för avsked eller uppsägning, säger Roger Pettersson till Sekotidningen.

SVT har varit i kontakt med mannen som spottade. Han vill inte kommentera händelsen.

Läs mer om SVT:s granskning här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet