Moderaterna i Göteborg vill bland annat stänga Nordstan på natten. Foto: SVT

”Stäng Nordstan”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Göteborg föreslår att Nordstan ska stängas på nätterna och att en speciell politikerjour ska inrättas för att snabbare kunna omhänderta minderåriga. Detta och en rad andra förslag presenterades av partiet idag.

Med tre kommunala förslag vill Moderaterna i Göteborg få bort den grogrund för kriminalitet som de menar finns i Norstan i Göteborg.

Deras tre förslag är att ändra detaljplanen för Nordstan och stänga på nätterna, att införa kameraövervakning även på dagen samt att införa en politikerjour som kan ge snabbare omhändertagandebeslut av främst minderåriga, som inte sker idag.

Hur stort är problemet tycker du?

– Det är ett ganska stort problem. Polisen vittnar om en stor ökning av personrån i Nordstan under hösten och början på våren. Vi talar om kanske 600-800 barn i landet och någonstans kring 100-200 barn i Göteborg, som driver omkring och som också flyttar sig mycket både mellan städer och länder, så det är svårt att få grepp om hur många de är, säger Jonas Ransgård (M), kommunalråd Göteborg.

Om man nu stänger Nordstan, flyttar man bara inte problemen vidare någon annanstans?

– De här barnen och ungdomarna kommer att vara någonstans ändå, det stämmer, men samlingsplatsen nu är stor inomhus, och den försvinner ju isåfall och det gör problemet mycket mindre, säger Jonas Ransgård.

Vad talar vi om för tidsgränser för att eventuellt få de här förslagen genomförda?

– En ändring i detaljplanen, som är Göteborgs egen, det bör man kunna göra på ett par månader tänker jag om det finns samsyn i frågan. Att inrätta en gemensam politikerjour tar något längre tid, särskilt om vi ska få med oss kranskommunerna och det tror jag vore bra. För här bryr man sig inte så mycket om kommungränser, och då är det bra om det finns ett gemensamt beslutsmandat, säger Jonas Ransgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gatubarn

Mer i ämnet