Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Jonas Dagson/TT

Starka misstankar om mässlingsmittad akutpersonal

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen kom ytterligare ett mässlingslarm från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Denna gång ska det handla om starka misstankar om att en vårdanställd varit smittad under fyra arbetsdagar på akutmottagningen i början av januari.

– Fallet är ännu inte bekräftat, men för att arbeta förebyggande och säkerställa att vi kan förhindra eventuell smittspridning så har smittspårningsarbetet påbörjats, säger Björn Andersson, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Det är ett antal patienter, anhöriga och medarbetare som nu söks då de ska ha varit i kontakt med den misstänkt smittade personen.

Mässlingsutbrott i Göteborg

– Syftet med smittspårningen är att snabbt informera och identifiera exponerade och mottagliga individer för att utreda om de kan skyddas genom vaccination eller genom att ge immunglobulin, säger chefläkare Björn Andersson.

Om det rör sig om ett konstaterat fall av mässling även denna gång får vi svar på under fredagen då provsvaren väntas vara klara.

Sedan i julas pågår en omfattande immuninventering av de närmare 17.000 anställda på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Smittskydd Västra Götaland, som utreder det nya misstänkta fallet, förtydligar ännu en gång att utbrottet är begränsat och att det inte ska finnas någon anledning till allmän oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet