Till vänster: Scenen på Götaplatsen på torsdagen när Silvana Imam uppträdde. Till höger: Camilla Schultz, ordförande för RFSL Göteborg. Foto: SVT

Starka reaktioner på beslutet att ta ner regnbågsdekor

Uppdaterad
Publicerad

Kulturkalasets beslut att ta ner regnbågsdekoren inför den libanesiska storstjärnan Nancy Ajrams uppträdande på Götaplatsen har väckt starka reaktioner.

Camilla Schultz, ordförande för RFSL Göteborg har förståelse för situationen men tycker att det är beklagligt.

– Det är olyckligt det som hänt. Jag tycker att det är synd att Nancy Ajram inte blev informerad i förväg. Man jag har full förståelse för hennes beslut för det är hon som måste åka hem efteråt.

Camilla Schulz säger att många medlemmar är besvikna över beslutet och det här lätt till att många känner sig åsidosatta och osynliggjorda.

”Inte alls bra”

Även kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson(S), reagerar på beslutet och skriver på Twitter: ”Vi lever i en tid då det är viktigare än någonsin att konsekvent stå upp för HBTQ-rättigheter – mot homofober av alla slag. Att ta bort HBTQ-symboler från Götaplatsen ger då helt fel signaler. Jag förstår att det kan ske misstag. Men detta är inte alls bra.”

Journalisten och författaren Khaled Alesmael är engagerad i HBTQ-frågor och har bland annat skrivit en bok om homosexualitet i sitt gamla hemland Syrien och i Sverige, och han reagerar starkt på belsutet.

”Stor skam”

– Det första jag kom att tänka på var skam, stor skam. När jag gick på stan i morse såg jag reklamen som säger ”Kulturkalaset älskar Europride”. Det stämmer inte. Det här visar inte att Kulturkalaset älskar Europride. Jag kritiserar inte Europrides eller Kulturkalasets kommunikationsavdelning jag kritiserar situationen.

Enligt Tasso Stafilidis som är verksamhetsansvarig för Kulturkalaset skulle det kunna få allvarliga konsekvenser för Nancy Ajram om hon uppträdde på en regnbågsprydd scen eftersom det i många av de länder där hon är populär är förbjudet att vara öppet homosexuell. Men den förklaringen köper inte Khaled Alesmael

– Nancy är en megastjärna. Det här kommer inte att skada hennes framgångsrika karriär. Maya Diab från Libanon är också en megastjärna men hon stöttar homosexuella överallt i media. Hon sjöng nyligen på en känd homosexuell nattklubb i Libanon. Visst, hon kritiserades litegrann i media. Men hon var modig och pratade om det i arabisk tv.

”Missade en stor möjlighet”

Vad tycker du att Kulturkalaset borde ha gjort?

– De borde förklarat för henne att flaggan inte kommer att förstöra hennes karriär. Och om hon hade vägrat då hade vi lärt oss något. Kulturkalaset och Europride missade en stor möjlighet att utbilda om homosexuellas rättigheter i Sverige, säger Khaled Alesmael.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Europride i Göteborg

Mer i ämnet