Foto: Duygu Getiren / TT & Björn Larsson Rosvall / TT

Stefan Löfven: ”Göteborg ska känna hela landets stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Flera politiker har reagerat starkt på explosionen som ledde till en storbrand i ett flerfamiljshus i Göteborg. ”Nu är det viktigt att att orsakerna utreds noggrant,” twittrade Annie Lööf (C).

– Göteborg ska känna att man har hela landets stöd, sade statsminister Stefan Löfven under en presskonferens.

Flera personer skadades i samband med en explosion vid ett flerfamiljshus i centrala Göteborg tidigare under dagen.

– Jag vill vända mig till alla drabbade i samband med den här fruktansvärda explosionen och uttrycka min och regeringens empati med alla drabbade, säger Stefan Löfven.

Explosion i Annedal i Göteborg

Läs mer: Explosion och flera bränder i bostadshus i Göteborg – 16 till sjukhus

Polisen misstänker att det som exploderat placerats ut av en eller flera i nuläget okända gärningspersoner. Under den tidiga eftermiddagen pågick fortfarande räddningstjänstens arbete på platsen.

– Jag tror att vi alla vill veta mer, vi vill förstå vad som hänt och orsaken till explosionen. Det är uppenbart att brott inte kan uteslutas. Regeringen följer utvecklingen noga, säger Mikael Damberg.

– Jag vill uttrycka mitt deltagande med alla de som drabbats och ett stort beröm till den blåljuspersonal som jobbat med att rädda liv och undsätta människor i den här svåra stunden.

Regeringen står redo att hjälpa polisregion Väst med resurser om de skulle begära det, enligt Mikael Damberg.

”Människor ska vara trygga”

Varken inrikesministern eller Stefan Löfven vill gå in närmare på detaljer kring händelsen eller spekulera kring om den kan kopplas till den organiserade brottsligheten.

Enligt Stefan Löfven så fortsätter dock regeringen och polisen sina insatser mot gängen, sprängningarna och skjutningarna.

– För oss är det viktigt att vi aldrig accepterar detta, det ska bort, människor ska vara trygga, säger Stefan Löfven.

Politiker reagerar med bestörtning

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar händelsen skriftligt till TT.

”Mina tankar går först och främst till de skadade och deras anhöriga, men också till övriga som bor i huset och hela Göteborg som naturligtvis är väldigt chockade över detta. Vi vet ännu inte exakt vad som ligger bakom, men visar det sig att detta var en medveten attack mot barnfamiljer som ligger och sover, har gängen passerat ytterligare en gräns, som alltmer börjar likna ren terrorism.”

Flera politiker har reagerat på morgonens explosion genom sina sociala medier. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver: ”Sänder mina tankar och böner till de drabbade och eras anhöriga. Oavsett orsak är det här en tragedi.”

Miljöpartiets språkrör, Märta Stenevi skriver: ”Fruktansvärt att följa rapporteringen från explosionen i Göteborg! Mina tankar är hos de skadade och deras familjer, på alla som fått sina hem demolerade och på blåljuspersonalen som sliter med räddningsarbetet.”

”Hemska scener har under morgonen utspelat sig i Göteborg”

Centerpartiets Annie Lööf på pekar vikten av att händelsen utreds: ”Följer med bestörtning rapporteringen om explosionen i Göteborg. Mina tankar finns hos de som drabbats och hos de anhöriga – hos polis, vårdpersonal, räddningstjänst och civilsamhälle som kämpar för att bistå. Nu är det viktigt att orsakerna utreds noggrant.”

Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson skriver: ”Hemska scener har under morgonen utspelat sig i Göteborg där det har skett en explosion, med efterföljande bränder, i ett bostadshus. Det rapporteras om många skadade, men situationen är fortfarande inte till fullo under kontroll och informationen knapphändig.

Våra tankar går till de drabbade och deras anhöriga, men också till räddningstjänsten som just nu gör sitt yttersta för att rädda liv, få situationen under kontroll och klargöra vad som faktiskt hänt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet