Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har en utmanande arbetsmiljö på akutmottagningen”, säger Pär Parén verksamhetschef på Mölndals sjukhus. Foto: SVT

Stökigt på akutmottagningen i Mölndal – tar in väktare nattetid

Uppdaterad
Publicerad

I väntrummet på Mölndals sjukhus akutmottagning har väktare tagits in under nattetid för att öka säkerheten för personalen. Detta efter att det förekommit många intensiva diskussioner och oenigheter med patienter och anhöriga.

– Om man är ensam och går igenom ett väntrum med missnöjda patienter som väntat länge då kan det bli situationer som kan upplevas hotfulla, säger Pär Parén verksamhetschef för medicin- och akutsjukvård på Mölndals sjukhus.

Hör verksamhetschefen berätta om varför väktarna behövs just nu i klippet ovan.

Fram till slutet av augusti kommer akutmottagningen på Mölndal sjukhus var bemannad av väktare, något som Mölndals-posten var först med att rapportera om.

Anledningen är att personalen har upplevt intensiva diskussioner med patienterna och deras anhöriga som vänder sitt missnöje till aggresivitet.

– Det kan finnas olika former av missnöje. Men när covid ökar har sjukhuset infört ett förbud för medföljande till akutmottagningarna. När man då får beskedet att de anhöriga inte är välkomna så kan man bli missnöjd, säger Pär Parén.

Låg bemanning ett faktum

Enligt Pär Parén har akutmottagningen en utmanade arbetsmiljö framförallt beroende på brist av sjuksjöterskor. Det är sedan tidigare känt att var femte sjuksköterska sagt upp sig under året vilket gjorde att Vårdförbundet hotade med skyddsstopp i juni.

Pär Parén tycker inte att det är en optimal lösning med väktare men omständigheterna medger ändå den lösningen.

– Om man är ensam och går igenom ett väntrum med missnöjda patienter som väntat länge då kan det bli situationer som kan upplevas hotfulla, säger Pär Parén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.