Foto: SVT

Stor ökning av igångsatta förlossningar – i hela regionen

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten 2019 ökade antalet igångsatta förlossningar från 20 till 30 procent.

– Det är klart att det är påfrestande för vården, säger Nils Crona, verksamhetschef för förlossningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Som vi tidigare berättat om har Sahlgrenska sjukhuset bestämt sig för att sätta igång förlossningar när den gravida kvinnan gått över tiden med en vecka. Tidigare gällde igångsättning efter två veckor. Även Skövde, Borås NÄL och Hallands sjukhus har nu ändrat rutinerna.

– Ungefär nittio procent av alla kvinnor som går över tiden väljer att igångsättning, säger Nils Crona, versamhetschef förlossningen SU.

Ökningen beror på att en studie som publicerades i höstas kommit fram till att det är säkrare för barnet att sätta igång förlossningen i vecka 41 istället för i vecka 42 som varit tidigare rutin, om förlossningen inte startat spontant.

Men har ni resurser att hantera det här?

– Ja, just nu löser vi det bra, och eftersom detta är ett önskemål från många av de födande finner vi inga anledningar till att säga nej, säger Nils Crona.

Nya nationella riktlinjer

De nya riktlinjerna inom förlossningsvården verkar vara på gång i hela landet. Nils Crona berättar att tidigare igångsättning med all sannolikhet kommer att införlivas i de nya nationella riktlinjerna som Socialstyrelsen ska ta fram kring förlossningsvården under det första kvartalet av 2020.

– Ja, detta kommer antagligen att sprida sig över hela landet eftersom man alltid strävar efter likvärdig vård oavsett var man bor, säger Nils Crona.

”Det kommer att kräva mer resurser”

Nils Crona berättar att man nu inom Förlossningvården i Västra Götaland arbetar hårt med att bygga upp en organisation utifrån de väntade nya nationella riktlinjerna.

– Det kommer att krävas mer resurser, och vi på Sahlgrenska har ju 55 procent av alla utav regionens förlossningar, så en annan organisering kring detta är nödvändigt för att vi ska klara av det.

Han berättar vidare att man nu inleder en studie som i framtiden kan leda till att man sätter igång förlossningarna hemma hos den födande istället,

detta kan du läsa mer om här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.