Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen i centrala Göteborg på lördagen. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Lördagen i Göteborg – minut för minut

Publicerad

På lördagen samlades hundratals nazister för att demonstrera i centrala Göteborg. Ett antal motdemonstranter försökte tidigt ta sig igenom avspärrningarna men hindrades av polis. Demonstranterna försökte byta väg och hindrades av polisen med batonger och pepparspray. Vid 15-tiden avstannade nazistdemonstrationen utanför Liseberg innan den ens hunnit börja. Men strax efter klockan 16 drabbade polis och NMR samman igen. Strax efter klockan 17 tågade nazisterna tillbaka mot sin ursprungliga samlingsplats.

Här följer du lördagens direktrapportering från Göteborg.

SVT rapporterade · Demonstration Göteborg

10.35
Hej! Här kan ni följa vår direktrapportering från demonstrationerna i Göteborg under dagen. Ni kan även ställa frågor till oss och våra reportrar på fältet.
10.59
Vad händer nu?
10.59
Sju utländska medborgare har tagits i förvar av polisen efter misstanke om att de ska skapa oordning i samband med nazistdemonstrationen. Samtidigt har ett flertal nazister blivit visiterade av polisen vid en samlingsplats i utkanten av Göteborg.
11.00
Vi har reportrar på plats vid Heden som snart kommer att ge oss en uppdatering därifrån.
11.03
Polisen uppger att en polisman ska ha sparkats i ansiktet av en utländsk medborgare i samband med fordonskontroller i Helsingborg. Samtidigt ska nio personer ha hämtats till förhör efter misstanke om att de ska skapa oordning vid nazistdemonstrationen i Göteborg. En person ska ha avvisats från landet.
11.12
Vågar man åka in för en bio med barnen på Bergakungen`?
11.10
jag skulle avvika centrala göteborg idag speciellt med barn
11.13
Hej Jonna
Polisen har uppgett att man inte ska vara rädd för att åka in till staden men rekommenderar att man lämnar centrum o det blir oroligt. Läs mer här https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sa-har-paverkas-centrala-goteborg-av-nazistdemonstrationen
11.16
Jag tycker verkligen att ni ska gå på bio! Annars låter ni dem vinna, folk borde inte bry sig om dem, låta de gå där och se ut som idioter, fortsätt med din dag som vanligt
11.16
Ingen som känner att vi överreagerar något? Gör något av en höna av en fjäder?
11.17
De sju gripna utländska medborgarna, var de på NMR eller motdemonstranternas sida?
11.19
Joakim
Det har vi ännu inga uppgifter om.
11.19
Hej! Jag får uppfattningen att det är MOTdemostranterna som är våldsamma? Nazisterna livesänder hela tiden och där verkar det lugnt - än iaf. Förklara för oss tittare vilka som avses i er rapportering tack.
Polien har uppgett att man inte ska vara rädd för att åka in till staden men rekommenderar att man lämnar centrum o det blir oroligt. Läs mer här https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sa-har-paverkas-centrala-goteborg-av-nazistdemonstrationen
11.20
Andreas
Här kan du läsa mer om de vänsterextrema grupperna:

Experten: Vänsterextrema grupper förbereder för våldsamheter

SVT NyheterOlika grupper på den extrema vänsterkanten har de senaste dagarna samlat in pengar och spridit en karta över NMR:s demonstrationsväg. Experten Magnus Sandelin som specialiserar sig på våldsbejakande extremistiska grupper ser detta som en tydlig signal på att vänstergrupperna mobiliserar sig för våldsamheter. – Det tyder på att man är inriktad på konfrontation med polisen på något sätt.
11.24
Så här ser det ut på Heden just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet