Bosse Johansson och Göran Nilsson gör sig redo för årets hummerpremiär. Foto: SVT

Stora förändringar till hummerpremiären

Uppdaterad
Publicerad
Reglerna kring hummerfisket har skärpts inför årets premiär. Något som inte uppskattas av alla.
– Jag tycker att det är lite dramatiskt att göra en så stor förändring, säger fritidsfiskaren Göran Nilsson.

Hummertinorna bärs ut en och en från sjöboden på Flatholmen. De gås igenom noga, för när det på måndag är dags för hummerpremiär ska allt vara i ordning.

Göran Nilsson och kusinen Bosse Johansson har fiskat efter hummer utanför Tjörn sedan mitten av 80-talet. Förändringarna inför årets säsong är de största som de har varit med om.

LÄS MER: Nya regler för hummerfiske

– Jag tycker att det är lite dramatiskt att göra en så stor förändring. Varför har man inte gjort något på de 15 år som gått, sedan man maximerade antalet burar till 14?, frågar sig Göran Nilsson.

Får lägga tid på annat

Begränsningen av antalet burar är kanske den mest påtagliga under förberedelsearbetet. Tidigare har de haft 14 burar var, i år får de nöja sig med sex.

Men kusinerna väljer att se det positiva. Några storfångster av hummer har de aldrig varit med om, så visst vore det bra om beståndet växte sig starkare. Och med färre burar att se över och laga inför premiären kan man göra annat.

– Vi tänkte köra ut lite kräftburar och se om vi kan få något, istället för att laga hummertinor, säger Göran Nilsson.

”Trollbunden”

Även om hummerpremiären i sig är stor nog att glädjas åt, är årets lite extra speciell. Då är det nämligen dags för femte generationens hummerfiskare i familjen att följa med ut. Göran Nilssons ett-åriga barnbarn ska för första gången få se ”det svarta guldet”.

Efter att i över 30 år tillbringat höstveckorna i Bohuslän är han själv fortfarande lika fäst vid fisket.

– Man blir trollbunden av det. När man drar upp en tina och det är två humrar, eller tre eller fyra. Då blir man galet glad!

Följ hummerpremiären på svt.se, på måndag med start klockan 06.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer