Foto: TT/ARKIVBILD

Strokepatient slussades vidare av tre sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Sex minuter efter larmet var ambulanspersonalen på plats. Men först efter tre och en halv timme fick patienten vård.
– Just nu kan jag bara beklaga att det blev så här, och hoppas att det inte händer igen, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska.

När ambulanspersonalen hämtat upp patienten som drabbades av en misstänkt stroke körde de direkt till Sahlgrenskas akutmottagning, klockan ska då ha varit halv fyra på morgonen.

Men när de kom fram till Sahlgrenska fick de istället uppgifter om att patienten skulle föras till Mölndals sjukhus. Klockan ska då redan ha passerat fem när ambulansen passerade kommungränsen för att besöka nästa sjukhus. 

Skickades vidare – efter att blivit överlastad

Men inte heller på Mölndals sjukhus kunde patienten får vård. Efter att patienten hade överlastas till en säng på sjukhuset hänvisas hon istället till Östra sjukhuset. Återigen fick ambulansen åka vidare med patienten som hade en misstänkt stroke.

– Just nu kan jag bara beklaga att det blev så här, och hoppas att det inte händer igen, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande tidigare.

LÄS MER: Transporterades mellan tre sjukhus innan han dog

Tillbaka till Sahlgrenska

Än en gång hinner ambulanspersonalen att överlasta patienten till ett sjukhus, men även denna gång hänvisas de vidare. Då visar det sig att även Östra sjukhuset är överbelagt och patienten ska till Sahlgrenska. Först klockan sju på morgonen kommer patienten återigen fram till Sahlgrenska.

– Rutinen är att strokepatienter ska till Sahlgrenska så fort som möjligt för propplösande behandling. Men det är en tidsmarginal, alla är inte aktuella för det, säger Björn Andersson.

Symtom kvar under färden

Det tog totalt tre och en halv timme från att ambulansen hämtat upp patienten till att hon fick vård på sjukhus. Under ambulansfärden ska hon ha haft kvar symtomen för en storke och bland annat varit illamående och fått bortall på högra sidan.

Det framgår i en avvikelserapport från ambulanspersonalen. Händelsen inträffade i början av juli.

Ska utredas

Händelsen ska utredas. Enligt avvikelserapporten ska det vara låg sannolikhet att det återupprepas, men man kommer att se över ambulansen och sjukhusens rutiner.

– Det ska utredas så snart som möjligt, och sedan måste vi titta på om det var risk för patientfara, säger Björn Andersson.

Får sjukhusen skicka vidare patienter för att de är överbelagda?

– Det är bland annat det vi ska utreda, säger Björn Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer