Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elflygfabrik ska ge Göteborg 500 jobb Foto: SVT

Elflygfabrik ska ge Göteborg 500 jobb

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny fabrik för elflygplan ska byggas i Göteborg, meddelar företaget Heart Aerospace. Enligt företaget blir det världens första kommersiella elflygplansindustri.

– Vi vill inte minska flygandet, för vi tror att det skulle ge oss en mer fientlig plats”, säger Anders Forslund, vd på Heart Aerospace.

Fabriken ska ligga i Säve flygplats utanför Göteborg. I dag arbetar 130 anställda med utveckling, men om tre år beräknas de bli 500 personer.

Den siffran kan dubblas så småningom, enligt företaget. Företaget ska bygga passagerarflygplan drivna på el, ES-30, som tar upp till 30 passagerare. 2028 ska det första elflygplanet levereras.

Nya delägare

Den nya satsningen görs tillsammans med flygplatsägaren Castellum och kommer att heta Northern Runway. Den kommer innefatta nytt huvudkontor för Heart Aerospace, forsknings- och utvecklingscentrum, prototyp och testflyghangar samt en slutmonteringshall.

För att förverkliga sina planer har Heart Aerospace fått ïn över 100 miljoner via de nya nya delägare, Air Canada och Saab. SAS har också ingått ett avtal med företaget om att de nya planen ska ingå i deras flotta. Genom detta hoppas företaget kunna växa kraftigt.

Texten uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.