Marwa Sahari och Christel Nzita var intresserade av föreläsningen om stroke. Foto: Josefin Marjomaa/SVT

Strokeforskare föreläste på skola i Angered

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleds världens största strokekonferens på Svenska mässan i Göteborg. Redan på tisdagen var några av de deltagande forskarna ute på Angeredsgymnasiet för att informera ungdomarna om stroke.

Konferensen som hålls på Svenska mässan heter European Stroke Organisation Conference och med sina 4.200 delegater är den världens största i sitt slag.

Föreläser på skolor

I år har forskarna använt sig av nya metoder för att nå ut med information om riskerna med stroke. Ett av initiativen är att man besöker flera skolor för att föreläsa om stroke. En av skolorna är Angeredsgymnasiet, där man på tisdagen besökte tredjeklassarna på naturvetenskapliga programmet.

Marwa Sahari är en av eleverna i klassen, och hon har själv släktingar som drabbats.

– Min kusin drabbades. Vi förstod inte varför. Han stressade mycket, men han var inte gammal. Han var bara 28 år, så det kom väldigt oväntat, säger hon.

Kryper nedåt i åldrarna

Omkring 25.000 personer i Sverige drabbas varje år av stroke, och enligt forskarna blir det vanligare även bland yngre personer.

– Förekomsten av stroke ökar med åldern. Men det förekommer även hos yngre personer. Tendensen de senaste åren är att de kryper ned i åldrarna, säger Lukas Holmegaard, neurolog och strokeforskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vad är det som gör att det kryper ner i åldrarna?

– Det vet man inte riktigt. Det kan till exempel handla om livsstil. En faktor är att vi har bättre diagnostik i dag, vilket gör att man kan diagnostisera fler. Men det finns sannolikt fler faktorer, säger Lukas Holmegaard.

Lukas Holmegaard, neurolog och strokeforskare. Foto: Josefin Marjomaa/SVT

”Det är jätteviktigt”

Bland eleverna på Angeredsgymnasiet var det inte alla som dök upp på föreläsningen, men hos dem som kom var intresset stort.

– Om man vet mer om dessa sjukdomar, då vet man hur man kan reagera eller bota de som drabbas. Så det är jättebra att forskarna går runt och lär ut till folk. Det är jätteviktigt, säger Christel Nzita, som också gick på föreläsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.